MALIŠANI PLAČU, RODITELJI OGORČENI: Ministar Šeranić o tome kada će roditelji moći biti uz djecu u bolnici

Roditelji mališana koji se liječe na Univerzitetsko- kliničkom centru već mjesecima ne kriju svoju ogorčenost što zbog novonastale sitacije izvane pandemijom virusa korana bolesnu djecu moraju ostaviti same jer im nije dozvoljeno da sa njima borave u sobama.

O tome je BUKA već pisala i tada nam je Banjalučanka Natalija Todorović rekla kako je u jeku borbe sa korona virusom njena petogodišnja djevojčica provela dva dana na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske zbog povrede glave.

“Nama kao roditeljima nisu dozvolili da budemo s njom, da joj donosimo kuhane obroke, da je posjetimo, ali smo se sjetili da joj odnesemo mobilni telefon, to je moglo, kao i slatkiši, tako da smo kako-tako bili u kontaktu. Curica je s vremena na vrijeme znala plakati, zvala nas je, ali nama su ruke bile svezane. Nakon izlaska iz bolnice, skoro mjesec dana smo se borili sa traumama”, rekla je za BUKU Natalija Todorović.

Danas je na ovu apsurdnu situaciju stigao i odgovor ministra zdravlja RS, Alena Šeranića. On je odgovarajući na novinarsko pitanje kao se dozvoljava razdvojenost djece i roditelja rekao je da je upoznat sa problemom, o čemu je razgovarao sa direktorom UKC-a i kolegama iz pedijatrijske struke.
“Razmatrali smo opcije i rizik, s obzirom da se radi o pedijatrijskoj populaciji, trebamo ispoštovati sve protokole. Tražio sam od UKC-a da razmotre mogućnost da majke djece borave na Kliničkom centru i da se obezbijede adekvatni protokoli. Treba vidjeti organizacijski kako, i na koji način to pozicionirat jer su sva odjeljenja pomiješana, imate hematoonokološke pacijente koji su vrlo rizični kao i djeca. Kolege iz UKC-a će razmotiri, vidjećemo da to riješimo” izjavio je Šeranić tokom današnje posjete Domu zdravlja u Banjaluci.

Podsjetimo, ranije su iz UKC-a za “Moje dijete- časopis za roditelje” rekli da se Klinici za dječije bolesti UКC RS, na Odjeljnjima gdje su smješteni teški pacijenti sa ozbiljnom kliničkom slikom, koja zahtijeva dugotrajniju hospitalizaciju, zajedno sa djecom smještene i majke.

(Buka)

Podijeli objavu