Ljekari saglasni – očekuje se veći broj oboljelih u Srbiji

Lekari su saglasni da Srbiju, ako se nastavi ovim tempom, već za nekoliko nedelja ponovo očekuje četvorocifren broj obolelih.

Vakcinacija stagnira, naročito kod mladih, a kako bi stimulisala veću imunizaciju, država sprema novi paket mera.

Broj novozaraženih u Srbiji, nažalost, raste.

Brojni apeli za vakcinaciju izgleda ne pogađaju ne koji su, prema oceni lekara, najrizičnija grupa – mladi.

Posebnu pretnju tokom novog talasa predstavlja činjenica da će dominantniji biti delta soj koji je nekoliko desetina puta zarazniji.

Na udaru će najviše biti nevakcinisani, a to u Srbiji znači mladi do 30 godina pošto je u toj kategoriji stanovništva vakcinisano svega 17,5 odsto ljudi.

Posle stimulacije od 3.000 dinara za sve vakcinisane, država sprema nove podsticaje.

U opticaju su, navodno, nagradna igre, besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučeri za kupovinu i putovanja, kao i dopunski ispitni rok za sve one koji se odluče da prime vakcinu.

“Ja ne bih licitirao sa merama ajde da sačekamo još 7-10 dana. 1. avgusta će Krizni štab izaći sa jasnim predlozima i tačno ćemo znati. Mislim da će većina mera biti uperena ka ovoj grupi i nadam se da će biti dobar odziv i da ćemo uspeti da smanjimo štetu koju će evidentno kovid izazvati”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek

Lekari su saglasni u apelu – potrebno je stimulisati mlade da se vakcinišu, jer nas, ovakvim tempom, kako kažu, čeka neizvesna jesen.

(B92)

Podijeli objavu