KUĆNA IZOLACIJA ILI KARANTIN Šeranić: Republika Srpska radi sve da spriječi pandemiju

Od večeras je i zvanično u funkciji šatorski karantin u blizini graničnog prelaza u Gradiški, u koji će na 14 dana biti smješteni državljani BiH, koji pređu ovaj granični prelaz.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić obišao je večeras karantin i rekao da kućna izolacija u suštini predstavlja mjeru bez nadzora, dok je karantin izolacija pod nadzorom, prije svega obezbjeđenje Ministarstva unutrašnjih poslova i kontrole kretanja onih koji su i karantinu.

– S obzirom da smo imali u prethodnom periodu veoma neodgovorne građane, prije svega onih iz inostranstva, morali smo posegnuti za ovakvim mjerama – rekao je Šeranić za RTRS.

Naveo je da se restriktivnije mjere moraju uvesti i da je i Srpska krenula u tom pravcu i dodao da će svi koji ne budu poštovali kućnu izolaciju, doći u karantin.

– Obezbijeđena je i ishrana, ovo su pristojni uslovi, osnovni životni, grijanje, mokri čvorovi, ishrana….Tim ljekara je iz okolnih domova zdravlja koji će raditi u 12-časovnim smjenama – rekao je Šeranić.

Istakao je da se sve radi u cilju da se spriječi pandemija.

– Imamo namjeru da osjetljive kategorije smjestimo u čvrsti objekat, majke sa djecom, trudnice, invalide – istakao je ministar i dodao da nema informaciju za FBiH da li će i tamo krenuti sa radom karantin na prelazima.

– Naša nadležnost je Republika Srpska, mi jednostavno ne smijemo da čekamo – poručio je Šeranić.

(Srpskainfo)

Podijeli objavu