Krunić: Vlada da obustavi neracionalne troškove

„Vlada Republike Srpske mora da hitno obustavi sve neracionalne troškove i na taj način ušteđena sredstva preusmjeri u oporavak privrede tokom i nakon pandemije virusa korona“, rekao je poslanik PDP-a u NSRS Ljubiša Krunić.
On kaže da se tu, za početak, misli na nabavku i implementaciju poslovnog softvera za ‘Puteve Srpske’ koji će kompaniji ‘Prointer’ biti plaćen 4,6 miliona KM, kao i nerazumno visoke troškove informacionog sistema za sve stanice tehničkog pregleda od kojeg će, ponovo, „Prointer“ inkasirati 20 miliona KM iz budžeta Republike Srpske“, dodaje Krunić.
Krunić kaže da u vrijeme najveće zdravstvene krize s kojom se Republika Srpska suočava nakon rata i koja umnogome utiče na poslovanje hiljada preduzeća, zdravstvo i privreda moraju biti prioritet.
„Danas nije prioritet ni izgradnja novih zgrada institucija ukupne vrijednosti 18,2 miliona KM, kao ni eventualne kupovine aviona, kamiona, automobila, helikoptera i slično“, kaže Krunić.
On dodaje da se prostom računicom vidi se da bi ovim novcem moglo biti isplaćeno po 1.000 KM za 38.000 radnika ili nabaviti potrebna medicinska srestva za zdravstvene institucije u Republici Srpskoj.
„Ukoliko se nastavi ovako ponašati sa budžetskim sredstvima, jasno će biti da Vlada Republike Srpske ne odustaje od rasipništva ni onda kada opet puni budžet računajući na solidarnost, kao i da se koristi svaka prilika, pa i epidemija, da se pojedincima omogući basnoslovno bogaćenje“, zaključuje Krunić.

Podijeli objavu