KORONA PRIJETI I TOKOM PRAZNIKA Ne zovite goste, ZABORAVITE prvomajski roštilj

Katolički Uskrs, pravoslavni Vaskrs, Prvi maj, Đurđevdan – dolaze nam praznični dani, u kojima su, u normalnim okolnostima, uobičajena okupljanja i druženja, ali epidemiolozi upozoravaju: korona virus još nije dostigao vrhunac, pa i za praznike treba ostati u kući i na distanci, bez velikih okupljanja i bez pozivanja gostiju.

Poklonite za praznike svojim bližnjima zdravlje, poručuju stručnjaci i upozoravaju da bi u doba epidemije okupljanja oko trpeze ili uz roštilj mogla biti kobna.

U Hrvatskoj je Katolička crkve uoči Uskrsa poručila svojim vjernicima da ne dolaze u crkve, jer neće biti tradicionalnih misnih slavlja i poziva ih da se „molitvama pridruže iz svojih kuća“.

U Srbiji poznati epidemiliog dr Predrag Kon uoči praznika pozvao na još restriktivnije mjere, te poručio da bi opuštanje u ovakvoj situaciji „moglo srušiti sve što se do sada postiglo u sprečavanju širenja epidemije“.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej još je ranije naložio sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke da se „sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu“.

Oprez je neophodan i u Republici Srpskoj, koja se sa epidemojom bori od 5. marta.

Gradonačelnik Banjaluke Ior Radojičić najavio je da bi predstojeće praznike najveći grad u Srpskoj mogao dočekati uz dodatne, još restriktivnije mjere.

-Slijedi niz praznika i ti datumi će biti obuhvaćeni različitim mjerama, kako bismo spriječili da javna okupljanja ili veći skupovi dovedu do eksplozije epidemije – rekao je Radojičić.

Kako je upozorila de Jelena Đaković Dević, epidemiologinja iz Instituta za javno zdravstvo RS, građani u predstojećim danima moraju strogo da se pridržavaju mjera zaštite, među kojima je najznačajnija upravo socijalna distanca. U prevodu nema okupljanja, ni za praznike.

– Mjere koje su uvedene u Republici Srpskoj i koje su još na snazi su apsolutno adekvatne. Svaki pojedinac utiče na tok epidemije. U ovom trenutku kotrolišemo situaciju, prije svega zahvaljujući tome što je velika većina građana disciplinovana. Još je broj zaraženih u blagom porastu, još ne možemo govoriti o vrhuncu epidemije, a pogotovo ne o mogućem padu – rekla je dr Đaković Dević za televiziju K3.

Ona je objasnila da smo u početku epidemije imali jasne klastere, preko kojih se moglo pratiti ko je kako zaražen, ali da sada imamo sve više oboljelih za koje se ne može pouzdano utvrditi kako su dobili virus, što znači da postoji takozvani „lokalni prenos“, odnosno da je virus „u zajednici“, pa prema tome ni oni koji nisu bili u direktnom kontaktu sa zaraženima, ne mogu biti sigurni da nisu pozitivni na virus korona.

Upravo zbog toga građani moraju biti krajnje oprezni i strpljivi, a načn traganja za osobama koje bi mogle biti pozitivne, odnosno izbor onih koji se testiraju na virus je promijenjen.

-Sada idemo šire i testiranjem obuhvatamo širu populaciju – rekla je dr Đaković Dević.

Dodala je da su rezulatati testiranja pokazali da virus napada i mlade i zdrave ljude, tako da niko ne može biti siguran da se neće zaraziti.

Da je virus u zajednici upozorio je i ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

On je rekao da se kod večine slučajeva novog korona virusa u RS, povrđenih u prethodnih nekoliko dana, radi o porodičnim kontaktima ili o neposrednim kontaktima sa osobom koja je prethodno zaražena, ali da ima i „osoba koje nisu mogle direktno navesti kontakt“.

– Upravo zbog toga se ne smijemo opuštati ili ići u relaksiranje bilo kakvih javno zdravstvenih mjera. Virus je u zajednici i moramo i dalje izdržati da se ponašamo odgovorno, ostanemo kući i izbjegavamo kontakte, kako bismo prošli sa što manje posljedica – poručio ministar Šeranić.

Darko Đogo: Crkva nepravedno obilježena kao izvor zaraze

Dr Darko Đogo, profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči kaže za Srpskainfo da se Crkva ne može odreći bogosluženja, pogotovo za Vaskrs, ali da su vjernici koji dolaze u hramove pokazali da su odgovorni i da čuvaju i sebe i druge, jer nose maske i rukavice i tokom molitve drže distancu.

Đogo ističe da je “u nekim javnim istupima Crkva nepravedneo obilježena kao izvor zaraze.“

– S druge strane, kada su u pitanju krsne slave, pa i obilježavanje Vaskrsa u domovima vjernika, mi odavno upozoravamo da to ne treba da budu masovne gozbe. Na slavu se, uz porodicu, poziva samo onaj za koga ste ubijeđeni da bi za vas dao život, a takvih prijatelja niko nema mnogo – zaključuje Đogo.

(Srpskainfo)

Podijeli objavu