Kondić poručio: Zaustaviti kupovinu i ucjenjivanje glasača

Jedno od rješenja koje će SPS predložiti Centralnoj izbornoj komisiji je da glasačke kutije budu okrenute prema biračkom odboru, tako da glasač bude onemogućen da fotografiše listić.

Radi se, kako pojašnjava predsjednik Gradskog odbora SPS Banjaluka Saša Kondić, o tehničkoj izmjeni i ovim putem poziva sve one koji imaju argumente protiv ovakve izmjene da ih javno saopšte.

On je naglasio da nema razloga i argumenata protiv ovakve izmjene, te da bi onemogućavanje fotografisanja glasačkih listića predstavljalo udarac samo za one koji ucjenjuju i kupuju glasače, za šta im kao dokaz treba fotografisan listić.

– Bez ulaženja u suštinske izmjene Izbornog zakona, samo pozicioniranje glasačke kutije na način da i dalje zadržava privatnost glasača ali i onemogućava fotografisanje listića, predstavlja izmjenu oko koje svi možemo da se složimo i oko koje treba da postignemo konsenzus. Oni koji su protiv ovakvog rješenja a istovremeno ne nude nikakve razumne argumente, mogu samo da imaju motiv u vidu kupovine glasova ili prijetnji glasačima i po nama to i jeste jedan od najozbiljnijih vidova zloupotrebe postojećeg zakonskog rješenja – istakao je Kondić.

On je takođe pozvao Banjalučane da sutra izađu u što većem broju i glasaju na izborima za savjete mjesnih zajednica.

– Sutra se u Banjaluci održavaju izbori gdje građani biraju predstavnike u svojim mjesnim zajednicama. Zato ovim putem pozivam Banjalučane da u što većem broju izađu na izbore i da povjerenje daju komšijama koje poznaju, ljudima koji žele da se bore za svoje naselje – poručio je Kondić.

Podijeli objavu