Ko je Mladen Ilić? Milioner sa gola, bivši direktor očevog kluba, nasljednik strica u odborničkim klupama

Nakon što je na izborima 2020. godine osvojio mandat u Skupštini Grada, Mladen Ilić (SNSD) imenovan je za predsjednika gradskog parlamenta kao najmlađi predsjednik u istoriji Banje Luke.

Tako je Banja Luka 2020. godine dobila najmlađeg gradonačelnika i predsjednika Skupštine u svojoj istoriji. Rad gradonačelnika odavno je pod lupom javnosti, pohvale ali i brojne kritike dobijao je sa svih strana, tako da smo mi ovog puta analizirali karijeru predsjedinka Skupštine, Mladena Ilića.

Ko je Mladen Ilić?

Pravnik koji ne poštuje procedure, sportista koji blokira isplatu sportskim radnicima i predsjednik Skupštine koji sam blokira svoj rad, tako bi se ukratko mogla opisati politička karijera mladog Ilića. Ali, krenimo redom…

Najmlađi predsjednik Skupštine grada Banja Luka,  drugi je političar i odbornik kojeg je ova porodica bliska SNSD iznjedrila. Porodica Ilić poznata je po broju funkcionera, pa se mladi Ilić nije morao truditi da iz potpunog anonimusa postane prvo direktor očevog kluba, FK Krupa, a onda i je nasljednik strica na odborničkoj listi SNSD.

Iako je tek godinu dana na funkciji predsjednika nije se proslavio dobrim rezultatima, s obzirom na to da je skupštinskih zasjedanja bilo najmanje do sada, da je usvojeno najmanje tačaka, te da se rad vezuje za blokade nego za rezultate.

Dok su se raniji predsjednci Skupština hvalili brojem usvoijenim tačaka, efikasnošću Skupštine i broju rasparava, mladi Ilić se može pohvaliti najvećim brojem odgođenih ili prekinutih sjednica. Takođe, Mladen Ilić jedni je predsjednik Skuštine kome odbornici nisu usvojili dnevni red.

Iako se nije proslavio radom, Ilić je ostao zapamćen po apsurdnim izjavama koje se tiču zapošljavanja, nepotizma, tjeranja radnika na glasanje, javnih nabavki…

Milionski tenderi za strica

U želji da zablista pred partijskim šefom i kritikuje Draška Stanivukovića, Ilić je zaboravio da dolazi iz porodice koja je godinama omiljena na tenderima kako gradskih tako i republičkih vlasti.

B680452D 389F 4FEC 979C 7CB04269C2E3

Do unosnog posla u Republici Srpskoj, po pravilu, mogu doći samo one firme koje imaju pokrovitelje u vladajućoj garnituri. Jedna od takvih firmi je banjalučki “Eko Euro Tim”, čiji je vlasnik stric Maldena Ilića, Draško Ilić. Ilićeva firma ne dobija novac samo iz budžeta grada Banjaluka, već je na listi povlaštenih kompanija kod Vlade Republike Srpske. Tako je “Eko Euro Tim” dobio posao vrijedan 5,6 miliona maraka u okviru Projekta hitnih mjera zaštite od poplava, pisao je portal Žurnal.

Firma „Eko Euro Tim“ dobila je prethodnih godina milionske poslove od grada Banja Luka, a neprikosnovena je na tenderima za uklanjanje miješanog otpada i održavanje saobraćajnica. Primjera radi, ukupni prihodi „Eko-Euro Tima“ u 2019. iznosili su 12,7 miliona KM, dok je dobit preduzeća iznosila 2,4 miliona KM, istraživao je portal Mojabanjaluka.

Ilić o nepotizmu

Nakon vijesti da je Stanivuković za v.d. direktora Turističke organizacije Banje Luke, imenovao muža svoje zamjenice, Ilić je jedini iz SNSD koji se usudio komentarisao ovaj slučaj, s obzirom da je ova stranka poznata po višedecenijskom nepotizmu u javnim institucijama.

Ilić se proslavio i po izjavi o korona žurci. Iako je danima kritikovao Stanivukovićev odlazak na odmor u jeku pandemije i sam je kršio pravila. Nakon što je dobio sina, Ilić je u jeku korona virusa organizovao veliku žurku sa muzikom uživo, a na pitanje novinara zašto slavi dok raste broj pacijenata, rekao je da „žurku nije organizovao on, nego njegova porodica“.

Naime, još jedna od izjava koja je izazvala pažnju javnosti jeste i ona oko procedura. Nakon što je Gradska uprava zaustvaila nelegalno asfaltiranje ulice, Ilić je to odmah prokomentarisao kao „osvetu gradonačelnika građanima“ te rekao da se nekad moraju zaobići procedure, ili sprovesti naknadno, što je apsolutno neprihvatljivo s obzirom na to da se radi u pravniku koji bi trebalo da vrlo dobro poznaje pravo i kako kaže „procedure“.

Mladen Ilić juče je imao i okršaj sa odbornikom Sašom Lazićem, koji je prekinuo njegovu pres konferenciju, te mladog Ilića pitao “kako ga nije sramota da laže i ljigavno i nisko udara”.

Najveći apsurd mladog predsjednika Ilića, jeste odluka da blokira rad Skupštine. Prvi put u istoriji desilo se da predsjednika Skupštine blokira rad tijela koje vodi. Nije Ilić samo predsjednik Skupštine koji blokira Skupštinu, nego i sportista koji blokira isplatu novca sportskim klubovima… Nakon što je Ilić odgodio sjednicu Skupštine sa 12. na 24. februar, a juče sa 24. odgodio na 3. mart prolongirano je usvanje dokumenta na osnovu koga se isplaćuje novčana pomoć svim sportskim klubovima u Banjoj Luci.

Ilić je dugo godina bio golman, među Banjalučanima poznat kao mladi sportista, a vrijeme će pokazati po čemu će ga pamtiti kao političara.

Podijeli objavu