KAŽNJENI SA 12.000 KM U Sarajevu za vikend sankcionisano šest kafića zbog korištenja nargile u zatvorenom

Od 14 kontrolisanih, za šest ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo su tokom proteklog vikenda izrečene novčane sankcije od 12.000 KM.

Uz pratnju Specijalne jedinice za podršku MUP KS četiri tima sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS kontrolisali su ugostitelje na području sarajevskih opština Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Stari Grad i Centar, saopšteno je iz te uprave, prenosi Klix.

Iz KUIP KS ističu kako je spomenuti iznos novčanih sankcija za svih šest subjekata nadzora izrečen je zbog korištenja nargile u zatvorenom prostoru objekata, a što je, shodno Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, strogo zabranjeno.

– U toku proteklog mjeseca kantonalni sanitarni inspektori su, provodeći nadzore nad primjenom donesenih naredbi i preporuka kriznih štabova i zavoda za javno zdravstvo, vazanih za primjenu higijensko-epidemiloških mjera i poštovanje radnog vremena do 23 sata, sarajevskim ugostiteljima izrekli 69 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 127.600 KM – navodi se u saopštenju.

Kako se nadalje navodi, u KS ugostiteljski objekti i trgovine su i dalje najčešće sankcionisani subjekti nadzora zbog nepoštivanja donesenih higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju širenja korona virusa.

U toku proteklog mjeseca inspektori Inspektorata sanitarne, zdravstvene farmaceutske i inspekcije za hranu izvršili su ukupno 2.035 inspekcijskih nadzora.

Radi utvrđenih nepravilnosti djelovali su izdavanjem 108 prekršajnih naloga u iznosu od 190.125 KM, te 93 rješenja sa korektivnim mjerama.

Tokom proteklog mjeseca doneseno je i 700 rješenja o zabrani kretanja na osnovu epidemiološkog izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS, navodi se u saopštenju.

(Klix)

Podijeli objavu