KAKO JE SAHRANJEN TURIZAM BANJE LUКE: Vukliš – od čitanja u Skupštini, do direktorskog mjesta u TOBL (VIDEO)

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada Banja Luka, bez prisustva opozicije, skupštinska većina je sama, bez bilo kakve diskusije, usvojila odluke koje se tiču imenovanja stranačkih kadrova dok se na dnevnom redu nisu našle tačke vezane za investicije i gradsko zelenilo.

Skupštine grada je tako na čelo JU Turističke organizacije grada Banja Luka imenovala Draganu Vukliš, član Ujedinjene Srpske. Ona je javnosti postala poznata još kao odbornik, koji je pročitao unaprijed pripremljen tekst. Video pogledajte ovdje.

Upućeni kažeu da je nakon niza politički podobnih direktora sumnjivih kompetencija u turizmu, ovo odluka koja će do kraja „sahraniti“ Turističku organizaciju grada Banja Luka.

– Poznato je da je, sa svakim novim „stranačkim“ direktorom, dolazila cijela garnitura novozaposlenih, pa tako ova ustanova na kraju od 30 zaposlenih ima samo četiri diplomirana turizmologa. Sa svakim od novih direktora, izabranih političkom „podjelom kolača“, degradiran je razvoj turizma grada. I dok je podizana kampanja oko imenovanja v.d. direktora JU Turističke organizacije, koji je iz reda zaposlenih bio imenovan 15 dana zbog odgađanja sjednice Skupštine, sve vrijeme se spremalo stranačko zapošljavanje Dragane Vukliš. Ona ne ispunjava uslove konkursa koji se odnose na najmanje jednu godinu radnog iskustva na rukovodećem položaju u turističkom sektoru – navodi dobro upućen izvor.

Objašnjava da je njoj priznato iskustvo rada na projektu u Herceg Novom, dok drugim kandidatima ovo niti druga rukovodeća iskustva u turizmu nisu priznta. Zato nije ni čudo da je većina odbijenih kandidata svoja prava zatražila i kod Ombdusmana za ljudska prava.

– Zašto je baš Dragana Vukliš prošla Кonkursnu komisiju i predložena za poziciju direktora JUTOBL-a nije iznenađenje s obzirom da su članovi komisije ujedno i članovi političkih partija vladajuće većine. Ni oni nemaju iskustvo u razvoju receptivnog turizma, ali su poznata lica stranačkih aktivnosti – navodi naš izvor.

Podsjećamo, članovi komisije su stranački ljudi koji pripadaju skupštinskoj većini, a to su :

1.Boran Bosančić, predsjednik, (DEMOS)
2. Tiho B. Džakić, član, (US
3. Dragana Macan, član, (SNSD)
4. Nikolina Đuragić, član (SNSD) i
5. Nataša Baštinac (US)

Кada se pogleda bigrafija Dragane Vukliš ostaje pitanje da li je za razvoj turizma u Banjoj Luci presudno iskustvo i rukovođenje firmom koja se bavi distribucijom mobilnih toaleta?!

– Sumnjiva je i činjenica da je u biografiji navedeno da je Dragana diplomirala tek 2017. godine na jednom od privatnih univerziteta u Banjaluci poput velikog broja ostalih uzdanica Ujedinjene Srpske koji su poznati javnosti sa „liste koja blista“ – navodi izvor.

Iako je turizam snažna privredna grana, za mnoge zemlje i glavni izvor prihoda, a za Banju Luku velika razvojna šansa koja može značajno da učestvuje u razvoju svih segmenata društva opet se propušta šansa, a društvo vraća unazad.

Radno iskustvo

Da li su ispoštovane sve procedure pri izbori nove direktorice, prosudite sami, ovu su neke detalji izbiografije: 1998 – 1999 RTRS Banja Luka – novinar.
2006 – 2008 Darta d.o.o. Banja Luka – administrativni radnik. Radila na poslovima
kontakta sa kupcima, rad sa fakturama, praćenje naplata i sl.
2009 – 2010 SUMMER d.o.o. Herceg Novi – rukovođenje projektnim aktivnostima.
2010 – 2012 VIGRAD d.o.o. Banja Luka – Rukovodilac finansija.
2012 – 2015 TOI TOI d.o.o. Banja Luka – Direktor.
2015-2017 Vigrad – BL d.o.o. Banja Luka – Rukovodilac finansija.
2017 – 2021 Grad Banja Luka, Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku –
samostalni stručni saradnik za razvoj turizma.
2021 – Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske – Pomoćnik ministra.

Podijeli objavu