KAKO JE MLADI GRADONAČELNIK RAZBUDIO BANJU LUKU Pod lupom i izbori koji mnoge do sada nisu interesovali

Banjalučani danas biraju članove savjeta mjesnih zajednica, a prema prvom presjeku, izlaznost je već u 13 časova bila skoro ista kao prošle izbore u toku čitavog dana.

– Na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica do 13.00 časova, izašlo je ukupno 10.72 odsto sugrađana. Zasad nije zabilježen nijedan incident. Ono što mogu reći jeste da je izlaznost trenutno veća nego 2017. godine – rekla je predsjednik Gradske izborne komisije, Nada Batinar.

Iako su ranijih godina izbori bili održavani, građani nisu bili baš upućeni, ili nisu bili zainteresovanih. Opozicija kaže da je SNSD i partnerima bilo u interesu držati izbore u tajnosti, kako bi na njih izašli samo njihovi članovi, pa je 2017. godine ukupno glasalo 12 odsto birača.

Grad povećao promociju

Ove godine o izborima se više priča, kampanje su pojačane, a Gradska uprava građanima je pružila više informacija o ovim izborima. Za razliku od prethodnih godina kada se formalno objavljivalo vrijeme i datum glasanja, kao i spisak kandidata, ove godine Grad je građanima kroz razne ankete, objave, kao i videe približio šta zapravo znače ove izbori.

Još jedan događaj koji je dolaskom Draška Stanivukovića na mjesto gradonačelnika postao transparentniji, jesu ovi izbori, pa tako čitav grad priča o izborima za članove savjeta mjesnih zajednica. Podsjećamo da je dolaskom Stanivukovića na mjesto gradonačelnika fokus stavljen na mnoge stvari o kojima se ranije nije puno znalo poput konkursa, skupštinskih kolegijuma, rebalansa budžeta, tako i izbora u savjetu mjesnih zajednica.

Ilić iznenađen izlaznošću

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Mladen Ilić izjavio je da su današnji izbori za članove savjeta mjesnih zajednica privukli dosta pažnje i da je, prema prvim podacima sa biračkih mjesta, veoma visoka izlaznost.

Da li je iznenađena i GIK?

Danas se na biračkim mjestima desilo i nekoliko propusta. Naime, na biračkom spisku nije bilo gradonačelnika kao i ni njegove porodice, iako on već godinama glasaju na istom mjestu. Ista stvar desila se na još nekoliko mjesta, dok je u Piskavici bilo problema sa biračima koji tvrde da je neko glasao umjesto njih. Da li ovi propusti ukazuju na to da ni Gradska izbora komisija nije očekivala veću izlaznost?

SNSD smanjio očekivanja

Iako sa terena dobijamo razne informacije da aktivisti SNSD, kao i pojedini odbornici i narodni poslanici nadgledaju biračka mjesta, te vrbuju ljude, građani tvrde da su neki išli i dalje od toga. Poruke iz raznih institucija u kojima šefovi šalju naredbu da se mora glasati za SNSD i partnere već su isplivale u javnost, a s obzirom na to da je pažnja medija usmjerene na ove izbore, sve je završilo i u medijima.

Da više ne mogu sve kao i ranije svjastan je i predsjednik Gro SNSD Banja Luka, Vlado Đajić koji kaže da će uspjehom smatrati ako osvoje 15 mjesnih zajednica. Podsjećamo da je SNSD na prošlim izborma pobijedio u čak 46 mjesnih zajednica.

Stanivuković stavio lupu na Gradsku upravu

Kako su do sada prolazili ovi izbori ne znamo, na interentu nema puno informacija, ali znamo jedno – dolaskom Draška Stanivukovića promijenile su se mnoge stvari.

Sve je transparentnije, a sudeći po svemu, bilo zanimljivo da smo prije dvije godine pitali građana znaju li kada se održavaju izbori u mjesnim zajednicama, koliki je budžet Banje Luke, kada su konkursi za prijem novih radnika ili šta uopšte znači riječ amandman?

Podijeli objavu