Kako da sami očistite klimu u autu?

Zime su blaže, a vrijeme kad ćemo početi uključivati klima-uređaje u automobilima počinje sve ranije i traje sve duže.

Osjetite li neugodan miris iz vašeg klima-uređaja možete i sami provesti dezinfekciju. Štaviše, povremeno bi to bilo dobro učiniti (jedanput godišnje ili jedanput u dvije godine) i zbog samog čišćenja sistema od gljivica i bakterija koje će se tamo nastaniti. Zbog njih možete razviti simptome slične prehladi.

Jedna od opcija je da odvedete automobil na servis i prepustite posao stručnjacima (to se uvijek može preporučiti). Ako nemate vremena, dezinfekciju klima-uređaja možete učiniti i samostalno.

“Postoje posebni sprejevi za čišćenje klima-uređaja koje ćete staviti na pod vozila, ispod plastične armature”, objašnjava tehnički savjetnik u HAK-u Marin Morava.

Sprej postavite na pod kod suvozačeva mjesta, ispod njega stavite krpu veće površine ili ručnik. Uključite ga, uključite i klima-uređaj, prilagodite ga na recirkulaciju zraka. Zatvorite sva vrata i pustite da motor radi oko 15 minuta. Naravno, uza se uvijek imajte i rezervni ključ da se vozilo slučajno ne bi samo zaključalo.

Klima-uređaj možete čistiti i posebnom pjenom, ali to je malo kompleksnije. Naime, morate izvaditi filter klime te manji dio sadržaja isprazniti na isparivač klima-uređaja, a već dio u sve ventilacijske otvore – pomoću cjevčice koja ide uz pjenu i koju je potrebno što dublje ugurati u ventilacione otvore vozila. Pustite pola sata da pjena djeluje i potom uključite motor te uključite klime uređaj na najsnažniju ventilaciju. Svi ventilacioni otvori moraju biti – otvoreni!

Ne zaboravite, preporučljivo je mijenjati filter kabine dvaput godišnje (mnogi će to rijetko učiniti) ili barem jedanput u proljeće. Nečistoće koje se nakupe na filteru smanjuju protok vazduha i efikasnost rada ventilacionog sistema.

Podijeli objavu