JOŠ JEDNA RASPRAVA O IZGLEDU CENTRA Većina primjedbi usvojeno, struka se još uvijek svađa oko “rupe”

U Gradskoj upravi u Banjaluci završena je druga javna rasprava o Nacrtu izmjene dijela Regulacionog plana za dio centra Banjaluke.

Građani i aktivisti iznijeli su poznate primjedbe.

Centar za projektovanje i konsalting (CPK) predstavilo je plan u dupke punoj sali 33 u Gradskoj upravi.

Arhitekte iz Banjaluke, uz podršku mnoštva građana, kao i prošli put istakli u problem spratnosti stambeno-poslovnog objekta “Palata” (”rupa”) u centru grada, manjak zelenih površina oko ovog objekta, kao i sistem parkiranja.

Ispred Centra za životnu sredinu Tihomir Dakić istakao je da je javna rasprava trebala da bude mnogo ranije, jer su i građani jedna strana ove rasprave.

“Vidjeli smo neke male izmjene, ali ostanak velikog dijela izgradnju stambenog poslovnog objekta koji će potpuno devastirati život oko urbane zone”, rekao je Dakić.

Smatra da je na ovakvim javnim raspravama trebalo da prisustvuju odbornici Skupštine, kao i sam gradonačelnik.

Predstavnik Odjeljenja za prostorno uređenja Vuk Višekruna kazao je da postoje značajne promjene koje se tiču parohijskog doma – druge sporne stavke.

“Građani će imati uvid na sljedećoj javnoj prezentaciji. Građani su navikli da prostor u dvorištu crkve koriste kao javni i to je najviše zasmetalo. U razgovoru sa crkvom i nosiocima izrade plana našli smo kompromisno rješenje (objekta) koje nije u dvorištu crkve”, rekao je Višekruna.

Kako kaže, na lokaciji ” rupe” su zatekli postojeće rješenje koje su naslijedili te su se u tim okvirima kretali.

“Koncept izrade rješenja ispunjava sve urbanističke zakonske parametre za tu lokaciju”, naglasio je Višekruna.

Nosioci izrade plana odgovoriće građanima na sve primjedbe koje su uputili tokom javnog uvida, a najavljen je novi javni uvid i rasprava.

Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika za kulturunu i socijalnu politiku koja je prisustvovala raspravi, rekla je da nikad nije podržala nijedan sporni regulacioni plan.

“Sigurna sam da ćemo uz pritisak javnosti doći do kompromisnih rješenja. Učinili smo sve mnogo transparentnijim nego što je bilo. Ponovo ćemo organizovati javnu raspravu. Vrlo dobro zapisujemo, slušamo i gledamo sve što je rečeno. Gradonačelnik će biti tu idući put”, rekla je

CPK je saopštio da je tokom javnog uvida, koji je trajao mjesec dana, bilo ukupno 56 primjedbi, ali i par pozitivnih mišljenja, koji su izrazili kompanija m:tel i Odjeljenje za saobraćaj i puteve.

Primjedbe su izrazili iz “Vodovoda” i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, mnogi od njih su usvojene.

Podijeli objavu