IGNORISALI UPOZORENJA I UGROZILI ŽIVOTE Iz Gradske uprave odavno upozorili na klizište kod UKC

Grad Banjaluka se u septembru 2021. godine obratio Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, sa zahtjevom za dostavu informacija o radovima koji se trenutno izvode na izgradnji garaža za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra i mjerama koje su preduzete radi prevencije i sprečavanja pojave klizišta i pomjeranja tla usljed izvođenja radova.

-Nadležni su ignorisali naša upozorenja. Nažalost, dogodilo se upravo ono na šta smo upozoravali, što dokazuju i brojne žalbe i pozivi građana koji žive u ovom naselju, kao i izvještaji inspekcije. Klizište postaje sve opasnije, a velika pukotina duboka tri metra može da ugrozi i roditeljsku kuću koja se nalazi odmah pored gradilišta – poručila je šef Tima za komunikacije Gradske uprave, Tanja Vukomanović.

Podsjeća da je inspekcija zajedno sa rukovodstvom Gradske uprava juče ponovo obišla teren, da su uočene i nove pukotine, te da je upućen apel da nadležna republička inspekcija reaguje što prije.

 Iako Grad Banja Luka nije nadležan za pitanje izgradnje samog objekta garaža, nadležni smo za okolne objekte i zaštitu lica i njihove imovine, putne infrastrukture i drugih komunalnih objekata i imovine u okolini lokacije na kojoj se izvode radovi i koja može biti ugrožena usljed izostanka adekvatnih mjera prevencije i zaštite. Gradska uprava je dužna da reaguje s obzirom na to da je ranije dolazilo do pomjeranja tla na predmetnoj lokaciji zbog djelovanja mehanizacije i fizičke sile tokom izvođenja radova – navodi ona.

Ona podsjeća da je Grad i pored informacija o mjerama prevencije, tražio i detaljne informcije o tome da li su vršena ispitivanja tla prije izdavanja dozvole, da li su ispitivanja pokazala da će doći do pomjeranja tla i da li se isto moglo predvidjeti.

Podijeli objavu