Gradonačelnik ne dozvoljava poskupljenja: “Grad će preuzeti na sebe teret poskupljenja prevoza, umjesto građana”

Grad se obavezuje za dalje razgovore sa prevoznicima i preuzima na sebe najveći teret poskupljenja, kako ga ne bi osjetili stanovnici Banje Luke, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković obraćajući se na današnjem zasjedanju Skupštine Grada.

Kako je kazao, u ovo doba najvećeg poskupljenja goriva, Grad će preuzeti na sebe obavezu da pregovara, interveniše i da nadoknadi ovaj dio štete u narednih 30 do 60 dana.

-Prevoznici sada traže poskupljenje prevoza za 40 pfeninga ili 25 odsto. Grad je spreman da preuzme dio odgovornosti na sebe. Očekujemo u narednom periodu pad cijene goriva pa se nadamo da ovo poskupljenje neće biti ovoliko. Takođe nadamo se da će ovo sve kratko trajati, ali u slučaju dužeg zadržavanja ove situacije sa poskupljenjima, tada ćemo morati razmišljati o drugim modalitetima – kazao je gradonačelnik.

On je objasnio da Grad ne može izdvojiti dodatna sredstva podrške u uslovima, kada su smanjeni izvorni prihodi Grada, dodavši da su računali na 4 miliona od poreza na nepokretnosti i u skladu s tim napravili plan raspodjele sredstava.

-U okviru predviđenih 1,2 miliona KM za subvencije javnog prevoza određenim kategorijama stanovništva može se naći dio sredstava koji mogu služiti za izazove koji su se desili poskupljenjem goriva – kazao je on.

Podijeli objavu