Građani oslobođeni plaćanja naknade: Banjalučki “Vodovod” ostaje bez 1,2 miliona KM

Mjesečna naknada za mjerno mjesto koju je banjalučki “Vodovod” naplaćivao građanima od 2019. godine, odlukom Ustavnog suda Republike Srpske proglašena je neustavnom, te građani koji koriste usluge ovog preduzeća više nisu u obavezi da plaćaju ovu naknadu.

Sa druge strane, iz “Vodovoda” su rekli da će zbog ove odluke biti u veoma lošoj finansijskoj situaciji te još ne znaju kako će završiti ovu godinu.

Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada, koji je podnio inicijativu Ustavnom sudu RS da se ukine ova naknada, kazao je za “Nezavisne” da on to odavno tvrdi, te da ova naknada ne samo da je nelogična i iracionalna, nego je i neustavna i nezakonita.

– U vremenima kad sve poskupljuje, mnogo mi je drago i predstavlja mi satisfakciju što će ljudima u našem gradu pojeftiniti makar voda – naveo je Grmuša.

Ono što je veoma bitno, kako kaže Grmuša, je to da Banjaluka nije jedina lokalna zajednica u kojoj je ova neustavna naknada uvedena te bi sada i druge opštine i gradovi u Republici Srpskoj trebalo da podnesu inicijativu Ustavnom sudu RS ili da njihovi parlamenti donesu odluku da se ovo promijeni.

 

Podijeli objavu