GRAD UREĐUJE TRAPISTE Šukalo: Obnovićemo most, izgraditi igralište i nove staze, te oživjeti ovaj dio Banjaluke

Grad Banjaluka u narednom periodu planira rekonstrukciju starog mosta u Trapistima, koji je ujedno i jedan od prvih mostova koji je sagrađen nakon završetka Drugog svjetskog rata, poručuju iz Gradske uprave.

Za ovu godinu, plan je da se započne sa rekonstrukcijom i renoviranjem starog mosta, potvrdila je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, te je istakla kako ovaj most ima poseban značaj za istoriju cijele Banjaluke.

– Ovo je jedna ostavština koju imamo od monaškog reda Trapista, a koji su izradili značajnu infrastrukturu na ovom potezu. U ovom trenutku, mi želimo da unaprijedimo i uredimo ovaj lokalitet, te da upravo ovo bude mjesto na kojem će se naši sugrađani okupljati – rekla je Šukalo.

Za ovu namjenu, odnosno za rekonstrukciju mosta, iz gradske kase izdvojeno je oko 150.000 KM, ali to nije jedina stvar koja će da bude ralizovana na ovom lokalitetu, poručuje savjetnica gradonačelnika.

– Mi želimo ovaj prostor da posmatramo kao jednu veliku cjelinu. U ovom trenutku, naš tim arhitekata, građevinskih inženjera i kolega iz Odjeljenja za društvene djelatnosti je imalo priliku da ovo područje analizira, kao i sve ono što se ovdje nalazi, te mogu da najavim da ćemo ovdje uskoro izgraditi jedno dječije igralište. Uz sve to, radimo na uređenju parkovske zone, postavljanja klupa i slično. Otvorili smo značajne pregovore – poručila je Milada Šukalo.

Kako je navela, stupili su i u kontakt sa predstavnicima Banjalučke biskupije, kojima je u interesu da sve ono što Grad ima kao turistički potencijal u okviru samostana „Marija Zvijezda“ dodatno ispromovišu.

-Uz sve to, plan nam je i sastanak sa predstavnicima Banjalučke pivare, jer smo prošle godine, kada je i gradonačelnik Stanivuković posjetio pivaru, tada smo otvorili jednu temu i dogovorili da će grad raditi rekonstrukciju mosta, te će nam se i oni pridružtiti prilikom uređenja obale. Za njih je takođe bitno da ova lokacija bude atraktivna – poručila je Šukalo.

Savjetnica gradonačelnika poručila je da će Grad da uputi inicijativu i preduzeću „Elektrokrajina“.

– Nama je želja da se sastanemo sa direktorom preduzeća „Elektrokrajina“, s obzirom da oni upravljaju lokalitetom hidrocentrale, koja je dosada bila analizirana kroz određene planove, a to je da se pretvori u restoran i muzej – poručila je savjetnica gradonačelnika.

Uz sve to, u planu je i sastanak sa predstavnicima Poljoprivrednog instituta.

– Na ovoj lokaciji oni imaju jendu parcelu, koja može da se uredi. Tu parcelu želimo da dobijemo od njih, te da uredimo parkovsku zonu, da postavimo klupe – kazala je ona, te rekla da na ovaj lokalitet Grad dodatno gleda kao na atkrativnu lokaciju kada je u pitanju ribarstvo.

Poručila je kako je ovo sveobuhvatan projekat, u koji Grad želi da uključi sve sugrađane.

– Želimo da ovo mjesto bude za sve naše sugrađane, za cijele porodice. Ovdje imamo i uređenu trapisku šumu, koja je takođe dio ovog opsega koji razmatramo. Uz sve to, planiramo i uređenje biciklističkih staza. Ne govorimo samo o planovima, naprotiv, već imamo prve aktivnosti na ovoj lokaciji, a sve kako bi naši sugrađani provodili svoje slobodno vrijeme na ovoj lokaciji – zaključila je Milada Šukalo.

Podijeli objavu