GIK: Izvod sa privremenog biračkog spiska na javnom uvidu do 4. jula

Gradska izborna komisija podsjeća građane/birače sa područja grada Banje Luke da je izvod iz privremenog biračkog spiska izložen na javni uvid do 4. jula, te da svi građani u sjedištima pripadajućih mjesnih zajednica mogu izvršiti uvid i provjeru svojih podataka.

Kako su pojasnili iz Gradske izborne komisije, izvod iz Privremenog biračkog spiska izlaže se na uvid javnosti u periodu od 120. do 90. dana prije dana održavanja izbora. Za Opšte izbore 2022. godine koji će biti održani 02.10.2022. godine, period izlaganja je od 04.06. do 04.07.2022. godine.

U saopštenju je navedeno da je izvod iz Privremenog biračkog spiska izrađen sa stanjem na dan raspisivanja izbora, tj. 04.05.2022. godine u elektronskoj verziji, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora.

Iz GIK-a napominju da izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača, te da je s tim u vezi, Gradska izborna komisija Banja Luka izvod iz Privremenog biračkog spiska dostavila u elektronskoj ili u štampanoj formi u propisanom roku Centru za birački spisak i mjesnim zajednicama, kako bi birači mogli imati pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa te se opredijeliti za biračku opciju (opština, odnosno mjesto glasanja i način glasanja – lično ili u odsustvu)..

Gradska izborna komisija Banja Luka poziva sve građane s biračkim pravom da izvrše uvid u izvode iz Privremenog biračkog spiska, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

Takođe, oni su pozvali sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena lica koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i Centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih lica u matičnu knjigu umrlih i kako bi se izvršilo brisanje podataka tih lica sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provedbe Opštih izbora 2022. godine.

Podijeli objavu