Dr Borjan: Duge cijevi i policijski čas ne štite od pandemije

Doktor medicine i član Glavnog odbora PDP-a Saša Borjan izjavio je danas da javnost ovih dana svjedoči da oštre represivne mjere koje je građanima uvela Vlada Republike Srpske ne daju adekvatne rezultate, što se ogleda u zabrinjavajućem povećanju oboljelih proteklih dana u cijeloj Republici Srpskoj, a pogotovo u Banjoj Luci.

„Građani treba da budu svjesni da policijski čas i duge cijevi na ulicama nisu tu da bi se zaštitili građani od pandemije, nego da bi se pokušao prikriti devastirani zdravstveni sistem sa kojim smo ušli u ovu pandemiju. Primjera radi u Hrvatskoj nema policijskog časa, ljudi se slobodno kreću, a imaju daleko manje zaraženih od nas na milion stanovnika, ukupno 2080 na 4,5 miliona stanovnika“, rekao je doktor Borjan.

Prema riječima doktora Borjana, iz izjava predstavnika strukovnih sindikata medicinskih tehničara i strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske evidentno je da zdravstvenim radnicima nedostaju osnovna sredstva za rad, rukavice, maske, viziri, zbog čega on iskazuje posebnu zabrinutost za svoje kolege u Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjoj Luci i cijeloj Republici Srpskoj.

„Prema tvrdnjama Svjetske zdravstvene organizacije, svaki šesti pacijent obolio od COVID-19 ima potrebu za respiratorom. Zastašujući podatak je da je Republika Srpska u pandemiju korona virusa ušla sa 72 respiratora, od toga 2 respiratora u Istočnoj Hercegovini kojoj gravitira oko 60.000 stanovnika. Kako prokomentarisati izjavu gospodina Dodika da šalje ovih dana po jedan respirator u bolnicu Trebinje i bolnicu Srbija, osim da je to realnost u kojoj živimo i u kojoj se pokušavamo izboriti sa korona virusom. Preko 500 miliona KM kredita smo podigli da bi napravili bolnice i u jeku pandemije nabavljamo pokretnu bolnicu koju plaćamo preko 4,5 mil km. Ako uporedimo sa “lošijim” entitetom Federacijom BiH koja je ušla u pandemiju sa 260 respiratora, Srbijom preko 1000, ili Njemačkom sa 25.000 respiratora, možemo zaključiti gdje smo mi“, naglašava doktor Borjan.

„Izražavam posebnu zabrinutost za novi potencijal klaster, a to je UKC u Banjoj Luci. Vlast kaže da je uzrok povećanja oboljelih neodgovornost građana. Želim da podsjetim da su prvi oboljeli u Hercegovini, u Trebinju i Nevesinju, došli direktno iz UKC-a Banja Luka i da se nije radilo o neodgovornim građanima, nego o očiglednim propustima institucija koje pokazuju nespremnost da se suoče sa ovim izazovima. Dalje, Srpska je dočekala pandemiju sa malim brojem testova, podsjećam da smo ih posuđivali od FBiH. U Istočnoj Hercegovini u prvih mjesec dana pandemije urađeno je ukupno osam testova dok je Hrvatska dnevno radila 1000 testova. Nedovoljnim testiranjem se nisu mogli adekvatno lokalizovati klasteri, posljedice toga vidimo sada kada se stiče utisak jako teškog kontrolisanja klastera i sve nas plaši mogućnost gubitka kontrole nad situacijom“, rekao je doktor Borjan.

„Izražavam posebnu zabrinutost za sve veće oboljevanje doktora i medicinskih tehničara u UKC Banja Luka, koji se goloruki hvataju u koštac sa ovim teškim profesionalnim izazovima. Ministar zdravlja kaže da se poštuju protokoli, a Institut za javno zdravstvo i bolnica u Doboju nabavljaju zaštitna odijela preko turističke agencije. Zdravi građani se smještaju u karantine sa oboljelim u Banjoj Luci. Zaista, pitam se kako bi izgledala situacija da se protokoli ne poštuju. Podsjećam i da je svakom zdravstvenom radniku u Republici Srpskoj od 2009. godine smanjenja plata za 500 KM na mjesečnom nivou. Obrazloženje vlasti bilo je da nema novca, a kako će i biti kad se sredstva od 35 miliona KM troše na neke podrumske garaže UKC-a. Ako želite da nagradite trud zdravstvenih radnika, nemojte im aplaudirati uveče, nego im povećajte plate. Povećajte im ono malo bijede što dobijaju, nemojte ih ponižavati nekim jednokratnim pomoćima, to zaista vrijeđa njihovo dostojanstvo“, zaključio je doktor Borjan.

Podijeli objavu