Donesena drugostepena presuda: „Sokolski dom“ vraća se Gradu

Foto: A. Čavić

Po tužbi Grada Banje Luke u predmetu „Sokolski dom“, Viši privredi sud u Banjoj Luci donio je drugostepenu presudu u korist Grada, tako da se ovaj nacionalni spomenik vraća Gradu.

Donošenjem drugostepene presude u tužbi Grada protiv „Sokolskog društva“ Banja Luka, ovaj spor pravosnažno je okončan u korist Grada.

Naime, u postupku je utvrđeno da je upis prava raspolaganja u korist „Sokolskog društva“ Banja Luka – ništavan.

Upisi u javnim evidencijama će se morati vratiti u prvobitno stanje, uzimajući u obzir obrazloženja presuda kojima su potvrđeni svi argumenti istaknuti od strane Grada odnosno Pravobranilaštva Republike Srpske, Sjedište zamjenika Banja Luka.

-Jasno je da se radi o imovini Grada odnosno nepokretnostima upisane kao Opštenarodna imovina, koje su svojevremeno dodjeljene od strane Opštine Banja Luka na korištenje – bez naknade Društvu za sportsku rekreaciju i fizičko vaspitanje „Partizan I“ (koji subjekat više ne postoji), a ne vlasništvo niti pravo raspolaganja – pojasnio je šef Odsjeka za pravna pitanja i propise Gradske uprave, Goran Bundalo.

Napominje da se radi o objektu koji je proglašen 2013. godine za nacionalni spomenik.

-Grad će po pitanju navedenih nekretnina nastaviti preduzimati pravne radnje koje će dovesti do upisa prava svojine i posjeda u njegovu korist i korištenja predmetnih nekretnina u cilju obavljanja svojih nadležnosti i funkcija, a na korist naše lokalne zajednice i svih građana – zaključio je Bundalo.

Podijeli objavu