Borac i dalje u igri za nastup u Drugoj ABA ligi

Da li će Košarkaški klub Borac dobiti specijalnu pozivnicu za nastup u Drugoj ABA ligi biće poznato sredinom jula, do kada je rukovodstvo regionalnog takmičenja dalo rok Primorskoj da dostavi finansijske garancije da bez problema može završiti sezonu 2020-21. u Prvoj ABA ligi.

Nastup banjalučkog tima direktno je u vezi sa slovenačkim. Naime, ekipa iz Kopra u velikim je finansijskim problemima i Košarkaški savez Slovenije izbacio ih je iz prvog u četvrti rang takmičenja, jer nisu obezbijedili licencu za narednu sezonu. Stoga se može očekivati da ne zaigra u elitnom jadranskom razredu, jer prema propozicijama takmičenja svaki član ABA lige mora nastupati u najvišem rangu svog nacionalnog prvenstva. Ukoliko Primorska ne dostavi garancije ABA ligi biće izbačena iz takmičenja i njeno mjesto popuniće MZT-u iz Skoplja, koji je bio trećeplasirani na tabeli Druge ABA lige prošle sezone prekinute zbog pandemije virusa korona.

U tom slučaju ostaće jedno nepopunjeno mjesto u Drugoj ABA ligi, koja je proširena sa 12 na 14 klubova i ono bi trebalo da pripadne Borcu, koji je prvi na listi čekanja. Banjalučani su bili jedna od pet zainteresovanih ekipa za nastup, a zbog proširenja lige specijalne pozivnice poslate su zemunskoj Mladosti, podgoričkom Studentskom centru, Podgorici i tuzlanskoj Slobodi te se može očekivati da ih oni prihvate. Pored pomenuta četiri kluba koja su dobila vald kard Drugu ABA ligu, za sada, čine MZT, Rabotnički, Sutjeska, Lovćen, Helios, Gorica, Sloboda Užice, Zlatibor, Spars i Široki. Takođe postoji šansa da Lovćen odustane od takmičenja pa da Borac popuni mjesto, mada je veća vjerovatnoća da to bude nakon odustajanja Primorske i selidbe MZT-a u viši rang.

Tokom sjednice Skupštine najviše rasprave izazvao je prijedlog Partizana da FMP bude izbačen iz lige. “Crno-bijeli” su to tražili zbog sukoba interesa, jer je, kako oni tvrde, u oba kluba glavni Nebojša Čović, a nigdje na svijetu nije dozvoljeno da dva tima jednog vlasnika budu u istom takmičenju. Prema nekim navodima taj prijedlog nije ni razmatran, jer nije uvršten u dnevni red, dok je prema drugima rasprava postala tako žestoka da su pojedinci prijetili napuštanjem video-sjednice ako FMP ostane, a drugi da će otići ako FMP bude izbačen pa je ostao status kvo. Planirano je da liga počne 19. septembra, dok je žrijeb sredinom jula.

 

Bez Superkupa

Superkup ABA lige, koji je služio kao uvertira za novu sezonu, neće biti igran ove godine zbog situacije prouzrokovane virusom korona. Takmičenje osam klubova trebalo je da bude održano u Podgorici od 13. do 16. septembra, ali od toga nema ništa. Prošle godine slavio je Partizan, prije njega najbolja je bila Cedevita, a premijerno izdanje u Laktašima osvojila je Crvena zvezda.

glassrpske.com

Podijeli objavu