Bivšim specijalcima MUP-a i saučesniku 40 godina robije za pljačku na autoputu

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu banjalučkog Okružnog suda kojom su bivši pripadnici Specijalne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS i njihov saradnik osuđeni na ukupno 40 godina robije zbog pljačke 616.548 KM na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Tako su bivši specijalci Vladan Malić (37), Goran Paraš (32) i Aleksandar Popović (34) pravosnažno osuđeni na po deset i po godina,  dok je njihov saučesnik Oleg Banda (35) dobio osam i po godina zatvora.

Presuda je potvrđena nakon što je sudsko vijeće Vrhovnog suda RS odbilo kao neosnovane žalbe odbrane optuženih. Ovo je treća presuda koja je donesena u ovom slučaju jer je prethodne dvije Vrhovni sud RS ukidao i vraćao na novo suđenje.

Prema presudi, Malić, Paraš, Popović i Banda su 22. septembra 2015. godine napali kolonu vozila agencije “Sektor Sekjuriti”, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Presreli su ih “audijem A6” na autoputu Banjaluka – Gradiška u mjestu Cerovljani i zaustavili. Pucajući iz automatskih pušaka i  prijeteći  ručnim raketnim bacačem “zolja” natjerali su  radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija iz koga su ukrali 616.548 KM. Tom prilikom lakše je ranjen  radnik “Sektora” Đurađ Bajić.  Pljačkaši su nakon razbojništva pobjegli na planinu Kozaru gdje su zakopali oružje i novac i gdje su se skrivali.

U pljački su učestvovali su i nekadašnji specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz te biši radnik “Sektora sekjuritija” Danijel Kuzmić koji su osuđeni na osnovu priznanja krivice. Kuzmić je dobio tri godine jer je pljačkašima dojavio kada je iz banke krenula „blinda“ s novcem. On je Popoviću poslao poruku “ljubavi krenula sam”, što je značilo da je vozilo krenulu.

Janjuz i Inđić dobili su po šest mjeseci zatvora. Janjuz je pljačkašima obezbjedio smještaj noć prije razbojništva i čuvao auto do momenta odlaska u pljačku, a Inđić je direktni učesnik razbojništva.

glassrpske.com

Podijeli objavu