BEGIĆ: Granice treba da služe kako bismo preko njih izvozili naše proizvode, a ne našu radnu snagu

“Granice treba da služe kako bismo preko njih izvozili naše proizvode, a ne našu radnu snagu. Bosnu i Hercegovinu je u proteklih devet godina napustilo pola miliona ljudi”, poručio je danas iz Gornje Ravske kod Prijedora Ivan Begić, kandidat za predsjednika / potpredsjednika Republike Srpske.

Begić je skrenuo pažnju na istraživanje Ujedinjenih nacija, objavljeno u ponedjeljak, u kojem se jasno navodi da je demografska slika BiH, a samim tim i Republike Srpske, katastrofalna.

– Ako se ovaj trend nastavi, otići će preko 50 posto stanovništva, a 40 posto biće u dubokoj starosti. Već sada se suočavamo sa nedostatkom radnika, a ovaj problem biće sve veći, dok ne dođemo u fazu, da o stranim radnicima ne bude ovisio sav sistem. Možemo sami da vidimo, ali i UN nas upozorava i na loše stanje u zdravstvenom sistemu, školstvu, socijalnoj zaštiti, kojima na ovaj način upravljanja, slijedi kolaps, naglasio je Begić.

On dodaje da ova slika jeste realna, ali da ništa ne mora da bude ovako.

– Mi imamo novca. Republika Srpska ne mora da bude suočena sa ovom predviđenom mučnom slikom. Treba samo ravnomjerno rasporediti ono što imamo i osigurati nove prilive. Krug zaduživanja mora se zatvoriti. Ono što sada dobijamo, vraćaćemo poslije izbora, jer rukovodstvo RS diže kredite. Dok zavisimo od jednokratne pomoći, koju ćemo vratiti svakako, RS godišnje napusti jedan grad od 30 hiljada stanovnika, najmanje. Razmislite o tome kada budete glasali, poručio je Ivan Begić.

Insajder

Podijeli objavu