Banjaluka novog doba: Predstavljen novi gradski park kakav nema u regionu (FOTO)

Za idejno rješenje novog gradskog parka, kao najveće uređene zelene površine u gradu koja će da pruži različite sadržaje potrebne našim sugrađanima, dodjeljene su dvije druge i dvije treće nagrade, naveli su u Gradskoj upravi.

S obzirom na to da nijedan prijavljeni rad u cjelosti nije odgovorio programskim zadacima konkursa, Komisija je odlučila da se dodijele dvije jednako vrijedne druge nagrade u novčanom iznosu od po 7.500 evra autorskom timu iz Srbije kojeg čine: Fedor Jurić, dipl.inž.arh, Ognjen Graovac, dipl.inž.arh. i Luka Bunčić, dipl.inž.arh, te autorskom timu iz Banje Luke u sastavu: Nikolina Hassam Dorsen, Srđan Lakić i Andrea Janičić. Dvije jednako vrijedne treće nagrade u iznosu od po 3.750 evra dodjeljuju se autorskom timu iz Italije i timu iz Srbije.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je kako će najveći gradski park dati novi izgled Banjaluci.

-Jedno od idejnih rješenja, ali ne i konačno, koje nam je privuklo najviše pažnje i koje ćemo kombinovati sa još tehničkih i vizuelnih elemenata iz drugih idejnih rješenja koja su nam pristigla .Cilj nam je da ove godine započnemo radove na ovom projektu u iznosu od preko milion KM, a ukupna vrijednost projekta iznosiće preko 10 miliona KM. Sve ovo će Banjaluci dati novi izgled i trajni pečat- rekao je gradonačelnik.

Za izradu projekta budućeg parka iskoristiće se elementi iz izabranih rješenja koji odgovaraju traženim zadacima postavljenim konkursom, a kao osnova će biti korišteno predstavljeno rješenje, s obzirom na to da nijedan konkursni rad nije ponudio sve planirane sadržaje u parku, poput: jezera, amfiteatra, zelene oaze, prostora za piknik i izletišta, pogled na Vrbas uz plažu i slično.

Dakle, simbiozom izabranih idejnih rješenja dobićemo budući najveći gradski park.

272683967 2195688397237160 9158622022997826454 n

Inače, na Međunarodni opšti javni konkurs za izradu idejnog pejzažno urbanističko-arhitektonskog rješenja parka uz Bulevar srpske vojske u Banjaluci pristigao je 31 rad.

Gradonačelnik je pozvao i građane da putem društvenih mreža grada iznesu svoja mišljenja o elementima koji bi trebalo da se nađu na području novog gradskog parka, te o detaljima koje je potrebno unaprijediti.

Iako su izgradnju parka podržali brojni građani i stručna javnost, odbijen je prijedlog izrade regulacionog plana za ovo područje.

Postojeći regulacioni plan dozvoljava jedan dio radnji, ali ne sve one koje su planirani na toj lokaciji. Ipak, gradska administracija nastaviće da istrajava na izgradnji najvećeg gradskog parka.

272722556 2195689280570405 6865040330340856548 n

Podsjećamo, provođenju konkursa prethodilo je istraživanje javnosti, kroz anonimnu anketu, u kojoj smo kroz niz pitanja dobiti objektivno mišljenje građana o potrebama koje treba da zadovolji budući park kao i o nedostacima koji su prisutni u društvenoj sceni Grada Banjaluke i njenog okruženja.

Koncept simbioze nagrađenih konkursnih rješenja ponudiće park kao sinhronizovanu mješavinu sadržaja i namjena koje će stvoriti nove prostorne vrijednosti i privući mnogobrojne korisnike.

Podijeli objavu