Banjalučko proljeće gradu donijelo nove brendove- tri nova festivala

Osim što je Banjalučko proljeće  u proteklom periodu  u naš grad unijelo sjajnu energiju, privuklo turiste i vratilo duh na ulice našeg grada, ono nam je vratilo staru tradiciju,  ali i donijelo i nove festivale – Banjalučki karneval, Banj dan i TrotoArt.

Poručila je ovo savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo, dodavši da je teško sresti Banjalučanina koji neće reći da grad nikada nije bio življi i ljepši i da je velika pažnja posvećena organizacija različitih sadržaja.

-Reakcije sugrađana i turista najbolji su pokazatelj da je Banjalučko proljeće ispunilo očekivanja i da je u tom pogledu postignut i cilj ove manifestacije.Međutim, osim što su ispunjeni ciljevi, istovremeno Banjalučko proljeće je postavilo i neke nove brendove, po kojima će Banja Luka biti prepoznatljiva u regionu, a i šire. Jedan od novih brendova Banje Luke svakako je i Festival uličnih zabavaljača „TrotoArt“, koji prema našem, ali i prema mišljenju umjetnika iz zemlje i regiona  ima potencijal da u narednim godinama u naš grad privuče veliki broj posjetilaca – istakla je Šukalova.

Ona je dodala da zapravo „TrotoArt“ ispunjava i ciljeve predviđene Strategijom razvoja grada, jer kroz učešće različitih umjetnika na ulicama grada kultura postaje dostupna svima.

Prema njenim riječima, jedan od noviteta svakako je i Banjalučki karneval, koji osim što je donio sjajno raspoloženje u naš grad i sjajno zabavio naše sugrađane i sve posjetioce, takođe ima veliki turistički potencijal, što potvrđuju iskustva i drugih gradova iz okruženja.

-Broj učesnika i prijavljenih grupa na Prvom banjalučkom karnevalu pokazatelj je da postoji interesovanje za ovu vrstu događaja u našem gradu. Duboko vjerujem da će ova priča zaživjeti i u narednim godinama, da će privući još veći broj učesnika, a među njima i profesionalne karnevalske grupe,  ali i još veći broj turista i posjetilaca – rekla je savjetnica Šukalo.

Osim ova dva festivala, prvi put je organizovan i muzički festival na Banj brdu – „Banjdan“, a kako je pojasnila savjetnica gradonačelnika cilj ovog festivala s jedne strane je zapravo promocija i podrška lokalnim muzičarima kroz priliku da predstave svoj rad, ali s druge strane kroz ovaj festival dodatno smo promovisali potencijale Banj brda ka atraktivne lokacije i za ovakve vidove događaja.

–        Osim novih festivala, posebno smo ponosni i na tradicionalne i vjerske manifestacije, koje su na neki način revitalizovane i probuđene u ovom gradu. Pored brojnih aktivnosti organizivanih povodom Vaskrsa, ove godine velika pažnja posvećena je obilježavanju slave grada – Spasovdana, gdje smo sa jednim novim konceptom zapravo očuvanje tradicije podigli na jedan viši nivo. S druge strane gradu kočijadom je Banjoj Luci vraćena i tradicija obilježavanja Duhova  – rekla je ona.

Zahvalivši se svim učesnicima koji su doprinijeli dosadašnjoj sjajnoj atmosferi u Banjoj Luci, savjetnica gradonačelnika je najavila i bogat program tokom ljeta.

Podijeli objavu