Banjalučki vatrogasci juče intervenisali 10 puta: “Ne palite korov”

Banjalučki vatrogasci apelovali su danas na sugrađane da ne pale korov i time zauzimaju kapacitete vatrogasne jedinice, nakon što su, zbog nekontrolisanog širenja vatrene stihije, juče imali čak deset intervencija u selima oko grada.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, Mladen Ćućun, upozorava da je, samo tokom jučerašnjeg dana, gorjelo na devet lokacija, odnosno da su vatrogasci, zbog paljenja niskog rastinja i korova, intervenisali u Suturliji, Jagarama, Bronzanom majdanu, Bijelom potoku, Potkozarju, na Poniru i u Ulici Branka Grbčića.

“Naši vatrogasci su spremni da reaguju i svi požari izazvani paljenjem korova do sada su uspješno ugašeni. Međutim, mi se nalazimo u vremenu epidemije i vanrednog stanja i vatrogasna jedinica je angažovana i na drugim važnim poslovima za grad, a neodgovorni pojedinci nam otežavaju rad. Stoga, još jedanput, molim sve sugrađane da se ponašaju odgovorno i da ne pale korov i nisko rastinje, jer time ugrožavaju i prirodu i ljudske živote. Takođe, toplo vrijeme sa dosta vjetra, pogoduje brzom širenju požara”, rekao je Ćućun.

Prema Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji sa ciljem sprečavanja širenja vatre. Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM.

Iz Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, poručuju da će preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.

(Nezavisne)

Podijeli objavu