Željka Cvijanović povećala broj savjetnika na 16

Foto: Capital

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ima 16 savjetnika koji su u prošloj godini koštali Budžet Srpske stotine hiljada maraka, vidljivo je iz revizorskog izvještaja.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske provela je finansijsku revizijuSlužbe predsjednika RS za 2021. godinu.

Revizori su konstatovali da su na kraju prošle godine, pored predsjednice i dva potpredsjednika, u Službi predsjednika bila angažovana 84 izvršioca.

Ukupno je 18 postavljenih lica, odnosno šef kabineta, generalni sekretar i 16 savjetnika, dok je 65 zaposlenih lica na osnovu ugovora o radu (56 na neodređeno i devet na određeno vrijeme), kao i jedan pripravnik.

– Savjetnici su angažovani na osnovu odluka o postavljenju od kojih je šest u radnom odnosu na određeno vrijeme do isteka mandata predsjednika Republike i 10 bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno osam po odluci sa funkcionalnim dodatkom, a dva su radila bez naknade-  naveli su revizori.

Kolika su tačno izdvajanja za šest savjetnika, koji su u radnom odnosu, nije navedeno.

Ono što je vidljivo je da je su samo naknade za funkcionalni dodatak, za osam savjetnika Cvijanovićeve, koštale Budžet 193.827 KM.

Ako se uzme u obzir još šest savjetnika koji su u radnom odnosu, može se zaključiti da su izdvajanja za savjetnike mnogo veća.

Ukupni rashodi za lična primanja zaposlenih u Službi predsjednika RS iskazani su u iznosu od 2.598.299 KM.

Podsjećamo, portal CAPITAL pisao je o savjetnicima Cvijanovićeve još 2019. godine kada ih je imala devet, a njihova imena bila su skrivena od javnosti.

Kasnije su pojedina imena objavljena na zvaničnom sajtu, što je vidljivo i danas, ali broj savjetnika navedenih na sajtu nije u skladu s nalazima revizora.

Jedno vrijeme, prije nego što je formiran Savjet ministara BiH, među savjetnicima Cvijanovićeve je bio i Zoran Tegeltija. Prema nepotvrđenim informacijama, Cvijanovićevu savjetuje i Miladin Dragičević, ranije savjetnik Milorada Dodika.

CAPITAL

Podijeli objavu