Za ljepši i zdraviji grad: Prvi put primjena kombinovanih mjera njegovanja starih stabala

Prvi put u Banjoj Luci izvode se kombinovane mjere njegovanja starih stabala sa ciljem produžetka životnog vijeka stabla i poboljšanja same vitalnosti.

Ovi radovi na stablima na plaži Abacija u naselju Obilićevo, kao donaciju Gradu – obavlja sertifikovana firma “Arborist BL” iz Banje Luke, jedina na ovim prostorima obučena za tu vrstu poslova, a pod stručnim nadzorom Odjeljenja za komunalne poslove.

-Pomenuti radovi podrazumijevaju mehaničko uklanjanje zimzelenog grma poluparazita bijele imele koja preko korijena, koji razvija na granama i deblu domaćina, crpi vodu i mineralne materije i na taj način narušava vitalnost stabla. Takođe, vrši se uklanjanje suvih i oštećenih grana, u najvišoj mjeri poštujući prirodni habitus i važnu statiku samog stabla – pojasnili su iz resornog odjeljenja.

O velikom značaju ovih radova, kako ističu – govori i podatak da je sa samo jednog stabla topole impozantnih dimenzija uklonjeno preko dvije tone suvišne biomase (pomenutog parazitskog grma, suvih i oštećenih grana) koja je bespotrebno opterećivala stablo.

Ovi specifični radovi izvode se uz vještinu radnika firme “Arborist BL”, obučenih za ovu vrstu radova na velikim visinama, uz tehničku podršku banjalučke Vatrogasne brigade.

Podijeli objavu