Vjenčanja u Banja Luci: Ljubav krunisali brakom i u doba korone

Iako su na snazi vanredne mjere uvedene u cilju sprečavanja širenja virusa korona, a u svijetu vlada pandemija kovida-19, parovima u gradu ni virus ne smeta da svoju ljubav krunišu brakom.

Sanja Pavlović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu, za “Nezavisne” je rekla da je tokom februara i marta u gradu zaključeno 86 brakova, što je za svega pet brakova manje u odnosu na isti period prošle godine.

“U februaru i martu 2019. godine vjenčao se 91 par, a u istom periodu u ovoj godini zaključeno je 86 brakova”, rekla je Pavlovićeva.

Dodaje da je tokom ovog periodu ozakonjen i samo jedan brak sa stranim državljaninom.

“Bilo je samo jedno vjenčanje u martu 2020. godine, gdje je mladoženja bio njemački državljanin”, kazala je Pavlovićeva.

Brakovi se nesmetano sklapaju, ali su zbog virusa korona ipak donesene određene preventivne mjere, kojih se svi budući mladenci moraju pridržavati ukoliko žele da u ovom periodu stanu na ludi kamen.

“S obzirom na novonastalu situaciju, u pogledu mjera koje treba preduzimati mladenci moraju imati zaštitne rukavice i maske”, objasnila je Pavlovićeva.

Istakla je da u salu za vjenčanja, pored matičara i odbornika, mogu ući samo četiri osobe.

“Te četiri osobe su mladenci i svjedoci, kumovi, i eventualno fotograf”, rekla je Pavlovićeva.

Napominje da je rastojanje od dva metra neophodno između svatova, kako bi se spriječilo eventualno širenje zaraze.

Branka K., buduća mlada, kaže da, iako su ona i partner odustali od pravljenja velike svadbe, od vjenčanja ipak neće odustati.

“Vjenčaćemo se u maju, kako smo i planirali, a sa nama će u sali biti samo kumovi”, rekla je Branka.

Dodala je da im ne smeta to što će se morati vjenčati sa maskom na licu.

“Kupili smo i prigodne pamučne maske koje nam se slažu sa svečanom garderobom koju ćemo nositi. Nošenje maski nam je čak postalo i simpatično. Iskreno, nismo ni htjeli praviti preveliku svadbu, a sada to i ne možemo”, kazala je ona.

(Nezavisne)

Podijeli objavu