Virusom korona zaraženo još 85 ljudi u Srpskoj

Virus korona u protekla 24 časa potvrđen je kod 85 osoba u Republici Srpskoj, a Institutu za javno zdravstvo RS u tom je periodu prijavljena i smrt osobe kod koje je bila potvrđena zaraza ovim virusom.

Preminula je žena srednje životne dobi iz Sokoca.

U Institutu, Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske i Univerzitetskoj bolnici Foč obavljeno je testiranje 472 laboratorijskih uzoraka, a najviše novozaraženih, njih 17 je iz Banjaluke.

Virus je potvrđen i kod 12 osoba iz Zvornika, devet iz Foče, šest iz Višegrada, po četiri iz Bijeljine, Doboja, Kostajnice, Nevesinja i Sokoca, po tri iz Trebinja i Šamca, po dvije iz Kotor Varoša i Prnjavora i po jedna iz Bileće, Vlasenice, Laktaša, Modriče, Mrkonjić Grada, Oštre Luke, Rudog, Ugljevika, Šekovića, Šipova i Milića.

Radi se o 51 muškarcu i 34 žene, od kojih je 22 mlađe, 52 srednje i 11 osoba starije životne dobi.

Do sada je u Republici Srpskoj od 43.040 testiranih osoba virus korona potvrđen kod 3.425, od kojih je preminulo 143, a oporavilo se 1.758.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 265, u UKC-u Republike Srpske 79, a u opštim bolnicama 186.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.690 osoba, a nadzor je završen kod 40.214.

Foča: Najviše zaraženih među radnicima rafting kampova

Epidemiološka situacija u Foči i dalje je nepovoljna zbog rasta zaraženih i velikog broja kontakata sa prethodno registrovanim pozitivnim osobama, kažu u Domu zdravlja i dodaju da je među 28 zaraženih najviše radnika rafting kampova i njihovih kontakata.

Napominju da su 93 osobe u kućnoj izolaciji i njihovo zdravstveno stanje je dobro.

Prisustvo virusa korona potvrđeno je kod lica između 30 i 50 godina starosti, dok su starija lica i penzioneri trenutno najsavjesniji i pridržavaju se svih propisanih mjera.

Opštinski štab za vanredne situacije zbog toga je pojačao kontrole rafting kampova.

– Posebna prijetnja što se tiče kampova jesu vozila odnosno prevoz do kampova do polazne tačke samog raftinga. Tako da su u obavezi svi vozači i putnici da poštuju propisane mjere prije svega nošenja maske i svođenja propisa da se u vozili svedu na broj na prihvatljivu i preporučenu mjere – kaže Slađana Arsenović, rukovodilac Regionalnog centra Foča, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Sokolac: Do sada ukupno 26 zaraženih osoba

– U Sokocu su registovane četiri novozaražene osobe virusom korona, što znači da je od početka pandemije na području ove opštine registrovano 26 pozitivnih osoba -rekla je direktor Doma zdravlja “Dr Ljubomir Ćeranić” u ovom mjestu Adrijana Stanar.
Ona je dodala da su do juče od posljedica virusa korona u Sokocu preminule dvije osobe, jedna starija i jedna žena srednje životne dobi sa komorbiditetima, te da su dvije osobe izliječene od Kovida-19.

Stanarova je naglasila da su do jutros dostavljeni rezultati od deset pregledanih iz grupe od 23 testirana u ponedjeljak, 13. jula, u Domu zdravlja na Sokocu i dodala da se očekuju rezultati za još 13 testiranih osoba.

– Do ovog momenta sa područja ove opštine je ukupno testirano 205 lica, a pod zdravstvenim nadzorom je 98 osoba. Nadzor je završen za 39 – navela je Stanarova.

Ona je istakla da se je pod zdravstvenim nadzorom bilo ukupno 127 lica u drugom krugu pandemije.

Stanarova je navela da u sokolačkom Domu zdravlja dalje kontinuirano rade na prikupljanju kontakta i sprovođenju svih preporučenih mjera, te pozvala stanovništvo na saradnju i poštovanje mjera koje su trenutno na snazi.

Kostajnica: Novozaraženi se već nalaze u izolaciji

Prisustvo virusa korona potvrđeno je danas kod četiri lica iz Kostajnice, a riječ je o tri radnika preduzeća u kojem je ovaj virus otkriven početkom jula i jednom kontaktu radnika, podaci su lokalnog Doma zdravlja.

– Ova lica se nalaze u izolaciji već 14 dana, što je dobro jer nisu bila u prilici da šire virus dalje u zajednici – navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi i dodaju da su uzorci ovih osoba testirani sa još šest u utorak, 14. jula.

Prema podacima Doma zdravlja, u Kostajnici su od početka epidemije zaražene ukupno 52 osobe, a oporavljene su 33.
Trenutno su hospitalizovana dva lica, devet ih je otpušteno iz bolnice na kućno liječenje, dok se u kućnoj izolaciji nalazi šest pozitivnih osoba.

Iz izolacije je do sada izašlo ukupno 298 osoba.

glassrpske.com

Podijeli objavu