Virus korona potvrđen kod još 16 ljudi u Srpskoj

Novi virus korona u protekla 24 časa potvrđen je kod još 16 osoba u Republici Srpskoj, pokazalo je testiranje 338 laboratorijskih uzoraka obavljeno u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema mjestu prebivališta po tri osobe su iz Nevesinja i Gacka, po dvije osobe iz Banjaluke, Gradiške i Kneževa, i po jedna osoba iz Doboja, Prnjavora, Kozarske Dubice i Ugljevika.

Ukupno devet osoba je navelo kontakt sa pozitivnim licima, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Riječ je o deset muškaraca i šest žena. Pet muškaraca je mlađe životne dobi, dva muškarca srednje i tri starije životne dobi. Četiri žene su srednje životne dobi i dvije starije životne dobi.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je još 47 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Gacka, Prnjavora, Kneževa i Istočnog Sarajeva, a pozitivan test na novi virus korona potvrđen je kod jednog zdravstvenog radnika iz Banjaluke.

Takođe, u posljednja 24 časa testirano je i još 48 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju, a novi virus korona je potvrđen kod jedne osobe.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je ukupno 41 vaspitač iz dječijih vrtića u Banjaluci, Prijedoru, Brodu, Laktašima, Čelincu, Tesliću, Prnjavoru i Novom Gradu i svi nalazi su negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.145 slučajeva virusa korona, a oporavila se 461 osoba. Od posljedica Kovida- 19 preminulo je 77 osoba.

U Republici Srpskoj do sada su na novi virus korona testirane ukupno 18.674 osobe.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 109 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Kovid 19 hospitalizovano je 35 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.

Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a sedam osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC-a) je 20 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 39 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata, u Opštoj bolnici Trebinje osam, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu jedan pacijent, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru osam, u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri i u bolnici Gradiška osam pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome Kovida – 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalaze se 182 osobe, u Studentskom domu u Trebinju  dvije osobe, u Domu učenika u Bijeljini jedna osoba i u Domu učenika u Doboju četiri osobe.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.017 osoba, a nadzor je završen kod 25.256 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 140 osoba, 135 osoba je izašlo iz karantina i upućene su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 15 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

glassrpske.com

Podijeli objavu