UIO BiH zaplijenila 3.012 vozila: Audi A6 najvredniji

Vozilo audi A6 je najvrednije vozilo koje je oduzela Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a ono je procijenjene vrijednosti 32.489,21 KM.

U UIO BiH istakli su da je ono oduzeto 10. marta ove godine po naredbi Suda BiH. Oduzeo ga je u Regionalni centar u Mostaru, a najčešći razlozi oduzimanja uglavnom se temelje na carinskim prekršajima.

“Trenutni broj oduzetih vozila u BiH je 3.012, od čega je pravomoćno oduzeto njih 2.278, dok su privremeno oduzeta 734 vozila”, kažu u UIO BiH.

Od početka ove godine oduzeto je 39 vozila, a identičan broj vozila oduzet je u istom periodu prošle godine.

Napomenuli su da je postupanje UIO BiH sa oduzetim motornim vozilima isto kao i sa oduzetom robom te da je ono regulisano Zakonom o kaznenom postupku BiH, Zakonom o prekršajima BiH i Zakonom o carinskoj politici BiH.

“U skladu sa navedenim zakonima, nadležni sudovi donose odluke o daljem postupanju sa oduzetim predmetima. U slučaju kad nadležni sudovi donesu pravomoćne i izvršne odluke o trajnom oduzimanju predmeta i iste stave na raspolaganje UIO, isti se izlažu postupku prodaje ukoliko nema daljih prepreka za njihovo stavljanje u slobodan promet na teritoriji BiH”, kažu u UIO BiH.

Oni su pojasnili da se u skladištima UIO BiH nalaze putnička motorna vozila oduzeta zbog carinskih prekršaja, nad kojima nije proveden postupak carinjenja, pa ni postupak registracije u BiH te značajan broj vozila ne može biti predmet javne prodaje, jer ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet.

Kada je u pitanju uništavanje oduzetih vozila, u UIO BiH kažu da su proveli postupak javnog oglasa prikupljanja ponuda za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uništenje motornih vozila i otkup korisnih otpadaka i ostataka predmeta uništenja.

“Predmetni postupak je okončan na način da je izvršen izbor najpovoljnijeg ponuđača za uništenje motornih vozila smještenih u skladištima pri RC Mostar i pri RC Sarajevo, dok je postupak uništenja motornih vozila smještenih pri RC Banjaluka i centralnom skladištu i skladištima pri RC Tuzla poništen”, kažu u UIO.

U pogledu uništenja vozila smještenih u skladištima pri RC Mostar, njih 460, te RC Sarajevo njih 429, za koja je izvršen izbor najpovoljnijeg ponuđača, pojašnjavaju da je u RC Mostar izvršeno preuzimanje vozila koja su predmet uništenja te da je započet i postupak uništenja, dok je u RC Sarajevo izvršeno preuzimanje vozila koja su predmet uništenja i ovih dana se očekuje da se počne i sa uništavanjem istih.

UIO BiH pokrenuo je i ponovni javni oglas za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uništenje motornih vozila i otkup korisnih otpadaka i ostatka predmeta uništenja smještenih u skladištima pri RC Banjaluka i centralnom skladištu, ukupno 1.024 vozila, te skladištima pri RC Tuzla 827 vozila, koji je okončan izborom najpovoljnijeg ponuđača te je postupak pripreme ugovora za potpis u toku.

U špediciji “BH gold šped” kažu da nisu imali takvih slučajeva oduzimanja vozila, ali da takve stvari u praksi sigurno postoje u slučaju nepoštovanja propisa.

“Svaki slučaj je konkretan za sebe, ali pretpostavljamo da je najveći dio slučajeva oduzimanja zbog falsifikata, nepostojanja originalne dokumentacije ili foto-kopija koje ne odgovaraju stvarnom stanju. Dešava se da vozilo bude oduzeto i ako ono vrijedi, na primjer, 50.000 KM, a vi mu stavite daleko nižu cijenu. Vozila se oduzimaju u slučaju nepostojanja njihovih dokumenata, što je i logično, jer ulazite u zemlju, a nemate adekvatnu dokumentaciju”, kažu u ovoj špediciji i dodaju da se u slučaju neposjedovanja adekvatne dokumentacije ostavlja rok da se ona prikupi, te vozilo u uvozu mora biti u saglasnosti sa našim zakonom o homologaciji.

“Pretpostavljamo da ima dosta slučajeva i da ljudi dovuku starija vozila pa ih ne mogu ocariniti te ih jednostavno samo ostave, jer im je to manja šteta, nego da vraćaju vozilo nazad, jer ga u suštini nemaju kome ni vratiti”, kažu u ovoj špediciji.

U jednoj od banjalučkih auto-kuća kažu da nisu imali slučajeva oduzimanjem vozila te da je bitno da pri uvozu postoje fakture i da sve ide po propisu.

(Nezavisne)

Podijeli objavu