U Banjaluku sletio avion sa medicinskom opremom iz Kine

Na Međunarodni Aerodrom Banjaluka u večernjim časovima sletio je avion iz Kine.

Avion su dočekali srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković, ministar zdravlja i socijalne zapštite RS Alen Šeranić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić.

U avionu se nalazi prvi kontigent zaštitne medicinske opreme iz Kine koju je Vlada Republike Srpske kupila za zdravstveni sistem Republike Srpske, s ciljem sprečavnja širenja virusa korona, saopšteno je iz Birao Vlade za odnose s javnošću.

Premijer Radovan Višković istakao je da je stigao prvi avion opreme koju je Srpska kupila na tržištu Kine.

– Tu su maske, viziri, rukavice, sve što je potrebno zdravstvenom sektoru. Ovdje je 55 tona robe i od ovog momenta RS neće ni od koga zavisiti za bilo koji segment te medicinske opreme. Imamo dovoljno opreme za narednih nekoliko mjeseci. Zahvaljujemo kineskoj državi što su omogućili da ova roba izađe iz Kine i dođe ovdje u Banjaluku. Do ovakve vrste robe je sada teško dođi svuda, bez obzira na novac. Ovdje se nalaze i respiratori, sve će biti po potrebi distribuisano zdravstvenim ustanovama, staračkim domovima i svima kojima je potrebna za rad i boravak. Srpska od ovog momenta ima dovoljno opreme. Srećan sam što smo ovo obezbjedili i što smo to dobili na neki način preko reda – kaže on.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da se na ovome radilo gotovo mjesec dana.

– Avion je došao ovdje preko Etiopije, prevoz smo mi platili. Tu je preko pet miliona rukavica, 4,3 miliona maski, više od 20.000 odijela, vizira i svega što nam može poslužiti nekoliko narednih mjeseci. Treba poslije 20. aprila da stigne još jedan ovakav avion. Treba da se isporuči i još 200 respiratora koje smo platili. Nemamo sada potreba za njima, ali je cilj i plan da ih obezbjedimo za sve bolnice koje imaju uslove za to. Tako smo radili i nabavku. I mobilni timovi će imati respiratore, a sa onim što sad imamo i što smo naručili imaćemo oko 300 respiratora, što je po svim standardima značajna popunjenost tim aparatima – rekao je Milorad Dodik nakon dočeka aviona.

On se zahvalio i ambasadoru Kine u BiH koji je zajedno sa njima radio na dolasku ove robe.

– Ako nemate podršku vlasti u Kini, ostajete negdje na kraju, a mi smo u jeku epidemije dobili ove količine – kaže Dodik.

Pomoć za Srpsku stiže i iz Mađarske sutra popodne, takođe avionom.

– Predsjednik Orban nam je pomogao, brzo reagovao, i za to smo mu zahvalni – dodao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na to što je ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković osporavala ovu pomoć Mađarske, ističući da je to neshvatljivo.

srpskainfo.com

Podijeli objavu