Svi testovi do sada NEGATIVNI: Studenti se vraćaju u domove gdje će boraviti pod OVIM USLOVIMA

Povratak studenata u tri slobodna paviljona Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci, te u Srednjoškolski dom koji im je na raspolaganju, nakon dva i po mjeseca, počeo je juče i ide dobrom dinamikom, potvrđuje za Srpskainfo direktor ovog centra Dragoslav Topić.

Dobra vijest je, kaže, da su testovi kod svih do sada testiranih studenata na virus korona negativni.

– Njih primamo u dom kako pristižu njihovi rezultati testiranja u opštine. Da bismo sve to olakšali, dogovorili smo da nam domovi zdravlja šalju direktno i spiskove studenata sa negativnim nalazima, tako da oni koji su već u Banjaluci radi obaveza na fakultetima ne moraju da se vraćaju u svoje opštine da preuzmu nalaz, pa da onda dolaze na useljenje u dom. Osim toga, razgovaramo i tome da se omogući studentima iz udaljenih opština, a koji su već ovih dana u Banjaluci, da se testiraju ovdje, da ne bi samo zbog testiranja morali da se vraćaju kućama – kaže Topić.

Testiranje za studente koji treba da usele u domske sobe je, podsjeća, besplatno, ali je obavezno i negativan nalaz je uslov za povratak u dom.

Tokom boravka u domu studenti su obavezni da stalno koriste zaštitne maske, a obavezno je i mjerenje temperature i dezinfekcija ruku na ulazu u paviljone.

– Osim toga, dva puta dnevno se radi kompletna dezinfekcija objekata i vanjskih površina – kaže Topić.

Po njegovim riječima, nekoliko studenata uselilo je već i u prostorije Srednjoškolskog doma koji je za njihov smještaj tokom ovog ljeta stavljen na raspolaganje zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije. Tu su uglavnom smješteni studenti koji ne mogu da se vrate u svoje sobe u prvom paviljonu studentskog centra u Banjaluci, a koji se i dalje koristi kao repubilički objakat za izolacije karantinskog tipa za osobe koje su pozitivne na virus korona, a nemaju simptome. Po posljednjim podacima, u ovom paviljonu trenutno borave 43 pacijenta.

– Nadamo se da će nadležni pokušati da riješe i pitanje nekog drugog smještaja za te ljude uskoro, a posebno jer menza i dvije velike čitaonice za sada nisu na raspolaganju studentima – ističe Topić.

(Srpskainfo)

Podijeli objavu