Stanivuković: Ponudili smo najbolje rješenje za prevoz, predlažemo vanrednu sjednicu

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je gradska administracija predložila najbolje rješenje kada je riječ o novom cjenovniku za javni prevoz, da stoji i dalje iza tog rješenja, te da bi se po tom pitanju trebalo da održi vanredna sjednica Skupštine Grada.

-Sufinansiraćemo karte za većinu građana, odnosno za studente, učenike i penzionere. Kada je riječ o radničkim kartama, većini radnika poslodavci kompenzuju prevoz do četiri kilometra i tako da velika većina njih to neće osjetiti. Ostaju pojedinačne karte, koje se povremeno prodaju za one koji često i ne koriste prevoz – kazao je gradonačelnik i dodao da bi Grad tokom ljeta imao kapacitete da određenoj kategoriji penzionera prevoz bude potpuno besplatan.

Naglasio je da je to maksimalno što Grad može u ovom periodu globalne krize, imajuću u vidu da će se u situaciji kada je poskupljenje zahvatilo sve segmente – morati izdvajati i dodatna sredstva za sve planirane projekte.

-Prevoznici su tražili povećanje cijena karata za 25 odsto, ali mi smo rekli da prihvatamo novi cjenovnik od 15 odsto i da ćemo sufinansirati karte za đake, studente i penzionere i tim kategorijama stanovništva neće doći do poskupljenja karata. To će nas koštati do 150.000 KM mjesečno i posmatarjući finansije, nije moguće više od toga. Ukoliko bismo prihvatili za sve kategorije, trebalo bi nam 1,5 miliona KM do kraja godine – kazao je on.

Napomenuo je da bi to bilo moguće da Gradu nije umanjen prihod od poreza na nepokretnosti.

-Dužnost Skupštine Grada je da radi svoj posao i da usvoji novi cjenovnik, jer u suprotnom prevoznici mogu da tuže Grad. Predlažem im da se odreknu svojih odborničkih naknada i da dodatno sufinansiramo javni prevoz – poručio je Stanivuković.

Podijeli objavu