ŠTA SE KRIJE IZA SLUČAJA GIMNAZIJA Zbog stranačkog kadriranja i SNSD osvete Banjaluci trpi i najstarija škola

Slučaj obnove banjalučke Gimnazije ponovo je dospio u javnost, ali iako ova škola problem ima godinama, tek dolaskom nove gradske administracije problem je trebao biti riješen, što SNSD nije smio da dozvoli.

Dobro upućen izvor iz Gimnazije objasnio nam je šta se tačno dešavalo u ovoj školi.

Naglašava da je ovaj projekat pokušaja omalovažavanja Gradske uprave u slučaju banjalučke Gimnazije doživio potpuni fijasko.

– Direktorica Vita Malešević postavljena je kao stranački kadar i od samog početka bilo je problema oko njenog imenovanja. Konkursna procedura za izbor direktora poništena je čak četiri puta. Očigledno je da se stranke koje škole dijele po principu stranačkog plijena nisu mogle da se dogovore – priča naš izvor.

Dodaje da je još skandaloznije da se direktorica veoma loše snašla na mjestu direktora škole.

– Nije se potrudila ni da nauči osnovne procedure. Tako je izašla u medije kukajući da nema para za školu, bez da je nekoj nadležnoj instituciji poslala zvaničan zahtjev ili predračun. Nakon što su je u gradu Banjaluci konačno uputili kako da radi svoj posao, u medijima se pravdala kako je ona samo profesor filozofije i sociologije i da zato ne poznaje osnove koje jedan direktor važne ustanove kao što je banjalučka Gimnazija mora da zna. To što kaže da je samo profesor ipak je nije spriječilo da se svim silama bori da preuzme funkciju direktora, očigledno bez ikakve stručne podloge – ogorčen je naš izvor.

Podsjeća da je Grad Gimnaziji izdašno dao novac, i to čak čitavih 200.000 KM samo ove godine. Taj novac je namijenjen za nabavku stolarije. Ministarstvo je obezbijedilo dodatnih 150.000 KM.

– Vlada i Ministarstvo, uvidjevši da će grad Banjaluka uskoro riješiti još jedan važan problem, upućuju direktoricu da traži dodatni novac. I ovaj put ne poznaje osnovne procedure, nego počinje neosnovana medijska hajka. Vidjevši da je vrag odnio šalu, vlada i nadležno ministarstvo odlučuju da se umiješaju, jer direktorica Malešević ponovo pravi nedopustive ispade. Kako saznajemo, tek prije nekoliko dana nadležnom odjeljenju u gradskoj upravi stigao je zvaničan predračun, nakon što joj je objašnjeno koji su koraci da bi sredstva obezbijedila – navodi on.

Kaže da je direktorka obaviještena da je Grad odmah preduzeo korake u iznalaženju načina realizacije i ovih dodatnih radova i obavio niz sastanaka da bi se otvorilo što više mogućnosti.

– Vlada Srpske se, na kraju nemajući gdje, odlučuje na očajnički korak da odu lično u Gimnaziju i obećaju sva sredstva, samo da bi sakrili neznanje i nedostatak volje da se školi pomogne svih prethodnih godina, kada su SNSD i stranke okupljene oko njega imale i gradonačelnika Banjalauke – navodi naš izbor.

Podijeli objavu