Siguran put do tržišta: Neće propasti ni kg domaćeg povrća

Ni kilogram domaćeg povrća ove godine neće propasti, uvjereni su poljoprivrednici.

Na pitanje šta je to za šta bi zemljoradnici trebalo da se opredijele kako bi imali siguran plasman plodova svog rada, iz udruženja kažu da su na vrhu prioriteta povrtarske, ali i ostale kulture, poput recimo kukuruza ili soje.

“Sto odsto dijelim stav da ove godine neće propadati domaće povrće. Uvoz će sigurno posustati, a i ono što se uveze biće preskupo za naše građane, tako da će se naše sigurno prodati. Na kraju krajeva, postoji i obećanje vlasti da će ono što se ne proda biti otkupljeno. Samo treba pojačati sjetvu”, rekao je za “Nezavisne novine” Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Sve ukazuje i na to da će fabrike ove godine imati povećanu potrebu za domaćim poljoprivrednim proizvodima. Na uvoz se osloniti ne mogu.

“Prehrambenoj industriji potrebne su uglavnom povrtarske kulture kao što su paradajz, krastavac, paprika babura, crvena paprika. To je ono što može da apsorbuje prehrambena industrija”, rekao je za “Nezavisne novine” Mihajlo Vidić, potpredsjednik Privredne komore RS.

Na pitanje može li se desiti da, ako poljoprivrednici masovno zasiju ove kulture, ne dobiju cijenu kakvu su očekivali, Vidić ističe da vjeruje da će se prehrambena industrija prilagođavati ponudi i potražnji.

“Naime, ne vjerujem da će tako brzo doći do normalizacije prevoza robe. Prehrambena industrija se mora osloniti na domaćeg proizvođača jer je jedino on siguran i može obezbijediti sigurnu proizvodnju ovih kultura. Teško je prognozirati cijene, ali vjerujem da će biti prihvatljive i za proizvođača i za prerađivača. I vjerovatno će biti preuzete sve proizvedene količine”, istakao je Vidić.

S druge strane, Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, poručuje da oni od prerađivačke industrije nemaju nikakve koristi.

“U prerađivače nemam povjerenja, ali mi smo zasijali više nego inače, kako bismo imali što više povrća. Prodaće se, doći će kupac, recimo, iz Sarajeva. Mi se za tržište ove sezone ne bojimo”, potvrdio je Mastalo.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je ljudima koji imaju mogućnost da siju ratarske kulture interesantna i soja, ali i kukuruz, za koji se očekuje solidna cijena.

“Onim ljudima koji imaju afinitete prema povrtarskoj proizvodnji svakako će biti interesantni krompir i pasulj, te naravno krastavci i paprike, kao i kupus, za koji se smatra da će ove godine imati svoju prođu. Generalno vlada mišljenje da će biti potrebe za svim namirnicama poljoprivrednog porijekla jer se prognozira da će većina zemalja, ako već nisu, ograničiti ili potpuno zabraniti izvoz”, rekao je Marinković.

Slaže se i on da će fabrikama trebati domaće povrće, ali i apeluje da se ograniči uvoz bar sezonskog karaktera kada su u pitanju povrtarske i voćne kulture, ali i meso i mesne prerađevine. Naime, kako je dodao, postoji opravdan strah.

“Zaista postoji mogućnost da se i otuda odakle nikad nismo uvozili prekovremeno uveze, te naše bude osuđeno na propast”, naveo je Marinković.

(Nezavisne)

Podijeli objavu