Savić-Banjac o vantjelesnoj oplodnji: Cilj Grada je da se parovima omogući neograničen broj pokušaja

Grad Banjaluka podržaće sve zahtjeve za sufinansiranje jednog pokušaja vantjelesne oplodnje, koji su ispunili uslove iz javnog poziva.

Tako će podršku Grada dobiti 40 validnih zahtjeva, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 160.000 KM.

– Iako je prvobitno bilo planirano da se za ove namjene izdvoje sredstva u iznosu od 92.000KM, odlukom gradonačelnika odobrena su dodatna sredstva u iznosu od 68.000 KM – poručila je nedavno savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac.

Ističe da je to i rekordna podrška koju je Grad izdvojio za ove namjene.

– Problem steriliteta je sve izraženiji i sve više parova ima poteškoće da se ostvare kao roditelji. Zbog toga sistemski moramo pratiti ovakve trendove i parovima koji se bore za potomstvo pružiti najbolju moguću podršku. Znamo da su procedure vantjelesne oplodnje, pored toga što su izazovne i za psihičko i fizičko zdravlje, veoma skupe – ističe Savić-Banjac, za Blink.

Ističe da se, kada je ovaj problem u pitanju, treba ugladati na Srbiju.

– Naš cilj treba da bude da se, kao u mnogim gradovima Srbiji, omogući neograničen broj pokušaja za parove koji se bore sa sterilitetom. U skladu s tim, Grad Banjaluka je napravio značajan iskorak i omogućio velikom broju parova da pokušaju da se ostvare kao roditelji nakon neuspješnih pokušaja finansiranih od strane Fonda – navodi ona.

Podijeli objavu