Sarajevo: Mladić koji je stradao u policijskoj potjeri nije sahranjen ni nakon skoro dva mjeseca

Majka stradalog mladića obratila se redakciji portala Klix.ba tvrdeći da njen sin nije stradao u nesretnim okolnostima, već da je ubijen. Kako je dodala, medicinski vještak Hamza Žujo, koji je radio obdukciju, u razgovoru joj je rekao da je preminuo usljed više povreda.

“Na lijevoj strani polomljeno mu je osam rebara, na desnoj četiri, nastradao mu je lijevi bubreg, jetra je napukla, a rebra su probila grudni koš. Zadobio je unutrašnje krvarenje, to mi je u razgovoru kazao Hamza Žujo. Nakon toga sam se obratila tužiteljici Tužilaštva KS Željki Tomić koja mi je pročitala taj nalaz čiju kopiju sam tražila, ali su me odbili rekavši da Žujo nije kompletirao nalaz, a on je u njemu napisao da je moj sin nastradao od tupog oruđa i to mi je i pročitano. I Žujo mi je rekao da uopće ne može biti riječ o padu ili skoku. Također, iako je prvobitno rečeno da je tu noć bila pucnjava, sada se ona nigdje ne spominje”, kazala je na početku razgovora majka.

Majka ne želi ukopati sina bez nalaza

Kako dalje dodaje, posljednji mjesec je stalno posjećivala Tužilaštvo KS i prije 15 dana je imala sastanak s tužiteljicom Tomić koja joj je rekla da je na ovom slučaju dodatno angažovan vještak iz Tuzle Vedo Tuce, kako bi dovršio nalaz.

“S njim sam stupila u komunikaciju i tada mi je rekao da predmet još nije otvorio i od tada ga više nikada nisam mogla dobiti na telefon, konstantno je zauzeto. S obzirom na cijelu agoniju, posljednji put kad sam posjetila Tužilaštvo KS, izbacili su me iz zgrade. Meni je Hamza Žujo rekao da je obdukcija završena 5. augusta i od tada tražim nalaz ili bilo kakvu potvrdu da budem sigurna da poslije neće biti tražena ekshumacija, da mogu svom djetetu obaviti dženazu. Tužiteljica mi je tada rekla da samo može potvrditi da Tužilaštvo KS neće tražiti ekshumaciju, ali da ne zna hoće li patolog ili mi kao porodica”, istakla je majka.Kako je kazala majka, pristala je na dodatno vještačenje u Tuzli ako bi to značilo kompletiranje nalaza i završetak agonije.

“Sad će dva mjeseca otkako je tijelo mog sina u prosekturi na Barama. Dakle, ja sada tražim nalaz kakav god da je samo da mogu ukopati dijete, također, nazvali su me iz Bara da mi kažu da im je došla hitna pošta od Tužilaštva KS da moram platiti ležarinu i snositi sve troškove, ali sam izbačena kada sam otišla. Prije nekoliko dana tužiteljica mi je rekla da njoj ‘tijelo mog sina ne treba’, ali ne znam zbog čega je onda slala dodatno u Tuzlu taj nalaz, jer ja to nisam tražila”, kazala nam je majka.

Tužilaštvo KS čeka nalaz timskog vještačenja

Kontaktirali smo i medicinskog vještaka Hamzu Žuju koji je vršio obdukciju stradalog mladića te nam je također potvrdio da je taj cijeli proces završen odmah nakon te nesretne noći.

“Sve je završeno, sve je predato tužiteljici Tužilaštva KS i oni mogu dati sve informacije, ja ne mogu govoriti o detaljima. Kada je riječ o obdukciji, ona je odmah završena, mislim da će uskoro dva mjeseca od tada”, kazao nam je Žujo.
Nakon toga obratili smo se i Tužilaštvu KS i upitali ih zbog čega nije gotov nalaz obdukcije s obzirom na to da medicinski vještak tvrdi da je obavio svoj dio posla, a tijelo mladića već dva mjeseca nije ukopano.

“Trenutno čekamo nalaz timskog vještačenja jer je na ovom slučaju angažovan tim vještaka. Kada bude gotov nalaz timskog vještačenja odredit ćemo se prema daljim mjerama u predmetu”, rekli su nam kratko iz Tužilaštva.

(Klix)

Podijeli objavu