Policijski čas u Srpskoj prekšilo 48 građana

Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje osoba sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20 do 5 časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 48 građana u protekla 24 časa u Republici Srpskoj.

Istovremeno, u protekla 24 časa evidentirana su dva krivična djela protiv zdravlja ljudi.

– Oko 20,45 časova, zbog osnova sumnje da se krše mjere Štaba za vanredne situacije, u Banjaluci izvršila kontrolu automobila „šervolet“ u kojem su se nalazili M.B. iz Teslića i T.R. iz Ugljevika, kojom prilikom su utvrdili da ne poštuju naložene mjere nadležnog inspekcijskog organa o karantinu i samoizolaciji, te da ne borave na adresama koje su navedene u Rješenju o izolaciji, izdato na graničnom prelazu Izačić od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove, nakon čega su uhapšeni.

Obavješten tužilac OJT Banjaluka, koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije – pojasnila je portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović.

Ona je dodala da je drugi slučaj zabilježen u Trebinu.

– Postupajući po operativnim saznanjima da je H.S. iz Trebinja, prekršio mjeru samoizolacije, odnosno da je isti kretao po gradu Trebinju i boravio u prostorijama „Unicredit Banke“ u Trebinju, pristupili su provjerama, gdje je utvrđeno da je isti boravio u prostorijama gore navedene banke i kretao se po gradu.

Takođe je utvrđeno da je isti prelazio državnu granicu između BiH i Hrvatske dana 17. i 18. marta, iako mu je dana 16.03.2020. godine izdato Rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove, kojim se isti stavlja pod zdrastveni nadzor i kojim mu se zabranjuje kretanje, odnosno napuštanje mjesta boravka u trajanju od 14 dana Obaviješten tužilac OJT Trebinje.

Policijski službenici su priveli ovo lice u službene prostorije PU Trebinje gdje je saslušan u svojstvu osumnjičenog za drivičnom djelu Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije – rekla je Miljanovićeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona  bolesti na teritoriji Republike Srpske.

(Srpskainfo)

Podijeli objavu