PET DOKTORA U IZOLACIJI Zaraženi Mostarac krio boravak u Italiji

Prvi slučaj zaraze virusom korona u Hercegovini zabilježen je kod muškarca koji se vratio nakon skijanja iz Italije i koji je svojim neodgovornim ponašanjem doveo u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema u Mostaru, pišu federalni mediji.

Svi koji su bili u doticaju s njim, među njima i pet ljekara, nalaze se u samoizolaciji.

Zaraženi je bez navođenja gdje je ranije boravio primljen na Odjel za plućne bolesti da bi tek kasnije bio upućen na Odjeljenju za infektivne bolesti.

Otac i sin su boravili u Italiji, ali su došli u bolnicu u ponedjeljak s povišenom temperaturom. Njih je na Plućnom odjelu primio ljekar koji je prema nezvaničnim informacijama njihov rod. U KBC Mostar zbog svega toga vlada vanredna situacija i provjerava se s kojim je zaraženi sve došao u kontakt.

Jelka Milićević, zapovjednica Kriznog štaba kazala je da se radi o neodgovornom ponašanju pojedinca koji se javio na Kliniku za plućne bolesti SKB Mostar, imao je kontakt sa uposlenicima bolnice, a tek u utorak mu je potvrđena zaraza.

“On je boravio u Italiji, tu informaciju je zatajio od doktora, došao na Odjel za plućne bolesti, da bi se na kraju ispostavilo da je zaražen koronavirusom”, kazala je Milićević tokom press konferencije u Sarajevu.

Kako je rekao portparol Kriznog štaba HNK Pero Pavlović u ponedjeljak su u SKB Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, prema njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze te s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjeljenje za plućne bolesti.

“Tokom jutra su u SKB Mostar testirani na koronavirus te je za oca utvrđen pozitivan, a za sina negativan rezultat. Uzorci se šalju na konačnu potvrdu u laboratorij UKCS Sarajevo, koji je određen za referentni laboratorij”, kazao je Pavlović.

Prema izvorima pojedinih medija iz Federacije, sumnja se da je oboljeli muškarac bio u kontaktu sa oko 200 osoba.

Podijeli objavu