Patrijarh Porfirije: Crkva se ne upliće u stranačka nadmetanja

U saopštenju Informativne službe SPC navodi da su sastanak zatražili potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministarka prosvete, kulture, nauke i sporta dr Vesna Bratić, predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Јoković, vođe Demokratskog fronta Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem i bivšim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

Ističe se da je prvojerararh Srpske Pravoslavne Crkve sa punim uvažavanjem i poštovanjem saslušao njihovo viđenje situacije i prilika u Crnoj Gori.

Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja već da svoju brigu i molitve upućuje Spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore, naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da su se sagovornici Njegove Svetosti posebno interesovali za potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i Crne Gore.

– Patrijarh je obradovan činjenicom da svi njegovi sagovornici razumiju da je pitanje ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica civilizacijskog i demokratskog karaktera, a siguran je da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori – zaljučuje se u saopštenju SPC-a.

 

RTRS

Podijeli objavu