Nezakonito rješenje gradonačelnika Banjaluke

Okružni sud u Banjaluci uvažio je tužbu predstavnika neformalne grupe građana „Pravda za Davida“ podnesenu protiv rješenja gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i Komunalne policije o nelegalnom postavljanju obilježja na obali Crkvene, od strane NN lica, koja podsjećaju na ubistvo Banjalučanina Davida Dragičevića.

Ovo je velika pobjeda za sve koji traže da se rasvijetli Davidovo ubistvo, poručuju iz neformalne grupe „Pravda za Davida“.

Banjalučki Okružni sud donio je presudu u korist Ozrena Perduva po osnovu tužbe protiv grada Banja Luka i rješenja gradonačelnika Igora Radojičića da uklone obilježja koja su podsjećala na ubijenog Davida Dragičevića, a koja su bila postavljena na obali rijeke Crkvene.

U obrazloženju suda, navodi se da je rješenje gradonačelnika i Komunalne policije nepotpuno, pogrešno i nezakonito, jer je navedeno da su sporna obilježja postavila NN lica, iako je bilo potpuno poznato da iza toga stoje predstavnici grupe „Pravda za Davida“.

U rješenju gradonačelnika se navodilo i da Ozren Perduv, koji je i podnio žalbe, to nema pravo da učini jer je neovlašćeno lice u ovom postupku.

„Presuda je otkucana na čak sedam stranica, gdje je prije svega poražen i ponižen gradonačelnik Banjaluke na način što je rečeno da su akti koje je donosila Komunalna policija i gradonačelnik i konfuzni i kontradiktorni, da je njihovo postupanje nezakonito. Okružni sud je u ovoj presudi rekao suštinu, a to je da se opšte poznate stvari ne dokazuju, a to su oni htjeli od nas da dokazujemo da smo mi ta NN lica, koja žele da učetvuju u postupku, ali što nam oni nisu omogućili.“, kaže Ozren Perduv.

U presudi stoji i da su o događaju na ušću Crkvene u Vrbas izvještavali brojni mediji, te da fotografije sa tog mjesta svjedoče da se radi o kamenju, oblikovanom simbolično kao srce i dvije sadnice u znak sjećanja i obilježavanja lokacije na kojoj je pronađeno Davidovo tijelo. U sudskoj presudi, navodi se i da je tuženi, odnosno u ovom slučaju gradonačelnik i gradska uprava, dužan da u roku od 30 dana od prijema pravosnažne odluke, isplate po osnovu sudskih troškova tužiocu 950 KM.

„Sve što su radili na srcu, ne samo u aprilu prošle godine, već sve što rade nakon toga, rušenje, kidanje, čupanje cvijeća, bacanje kamena u Vrbas, to je sve odraz jedne nenormalnosti koja dolazi od gradske uprave, tj samog gradonačelnika.“, dodaje Perduv.

Podsjećamo, građani okupljeni oko neformalne grupe „Pravda za Davida“ u aprilu prošle godine, postavili su obilježja na mjestu gdje je 24. marta 2018. godine pronađeno beživotno tijelo Davida Dragičevića.

Odmah sljedećeg dana Komunalna policija ostavila je rješenje kojim se NN licu nalaže da se to ukloni, na šta su se građani bezuspješno žalili i samom gradonačelniku. Postavljanje pa ponovno uklanjanje stvari događalo se i nakon toga nekoliko puta. Iz gradske uprave, komentar po ovom pitanju, nismo dobili.

(BN)

Podijeli objavu