Nakon mnogo godina tradicija u Banjoj Luci živi: Na konju prodefilovao i gradonačelnik

U centru Banje Luke, kako dolikuje tradiciji i običajima, u sklopu obilježavanja praznika Duhovi, održan je defile kočija sa konjanicima koji su prodefilovali gradskim ulicama i privukli veliku pažnju sugrađana.

U defileu je učestvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je rekao da je Duhovski vašar nekada bio neodvojiv od tradicije Banje Luke, te da je cilj i želja da bude nastavljen i u narednim godinama, s obzirom da Grad ovaj dan nije obilježavao više od 50 godina.

-Nekada je bila tradicija da se u našem gradu praznuje Duhovski vašar. Narod se okpljao i praznovao ovaj dan. Tada je bio i defile konja i konjanika kroz Banju Luku. Ipak, u vrijeme kada su došle neprilike, kada je naš grad zapao u razne okupacije, dio naše tradicije se izgubio, pa tako i praznovanje Duhovskog utorka. Mi smo odlučili da kao Grad nakon 50 godina ovaj običaj vratimo u naš grad– rekao je on.

Dodao je kako ga je sveštenstvo dodatno upoznalo sa činjenicom koliko je ovaj praznik uistinu važan za naš narod, te da je izuzetno bitno da vratimo našu tradiciju i običaje na ulice grada na Vrbasu, naglasivši kako je prije par godina to započeo Slaviša Krunić, a Grad je odlučio da krene tim koracima.

-Srećan sam da zajedno sa našom pravoslavnom crkvom i kulturno – umjetničkim društvima, ali i našim sugrađanima koji su se okupili ovdje u velikom broju, uspijevamo da vratimo Duhovski utorak i praznovanje praznika Duhovi, baš kako je to nekada i bio običaj. Ono što me posebno čini srećnim jeste da je ova tradicija ujedno i na sjećanje na našeg Slavišu Krunića, velikog čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u našem narodu, a koji je prije 6 do 7 godina vratio ovu tradiciju na ulice Banje Luke – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Poručio je kako je izuzetno srećan što je ove godine u defileu učestvovalo 15 kočija, te da je uvjeren da će svaka godina biti sve bogatija.

-Treba vremena, ali posjećenost naroda danas ovdje ispred Hrama Hrista Spasitelja samo dokazuje da smo donijeli pravu odluku. Grad će nastaviti da organizuje ovu manifestaciju – zaključio je gradonačelnik.

Defile kočija i konjanika kretao se od parkinga kod tvrđave Kastel, sve do Hrama Hrista Spasitelja, gdje je bio priređen bogat kulturno – umjetnički program.

U sklopu kulturno – umjetničkog programa predstavili su se KUD – ovi iz Banje Luke ANIP „Veselin Masleša. KUD „Čajavec“, RKUD „Pelagić“   KUD „Piskavica“ te KUD „Sveti Sava“, a Gradski tamburaški orkestar dopratio je učesnike defilea do Hrama Hrista Spasitelja.

Podijeli objavu