Maske obavezne i na OTVORENOM gdje nije moguća distanca

Republički štab za vanredne situacije danas je zaključio da će biti obavezno nošenje maski na otvorenom tamo gdje nije moguće imati fizičku distancu od dva metra, precizirao je danas ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.

Tamo gdje se okuplja veći broj ljudi na otvorenom, kako je rekao, moraće svi da nose maske, poput autobuskih stajališta i tržnica.

Takođe, naglasio je ministar, na snazi ostaje i zabrana takmičenja sa publikom. Na zahtjev pojedinih bolnica napravljanja je drugačija organizacija rada. Tako će jedan medicinski tim pomoći kolegama u Bijeljini. Radno vrijeme svih objekata u RS ostaje na snazi od šest do 23 časa.

On je ocijenio da je epidemiološka situacija u RS nepovoljna.

– Pojedine opštine i gradovi imaju rast broja zaraženih. Insistirali smo u posljednjih sedam do deset dana je to da lokalni štabovi mogu da donesu strože mjere nego što su na nivou RS – dodao je Šeranić.
Dnevni prosjek lica novozaraženih prošle sedmice je, kako je rekao, nešto niži u odnosu na prethodnu sedmicu.

– Očigledno je da su mjere dale rezultate – naveo je Šeranić.

On je dodao da je 60 odsto zaraženih ima od 30 do 64 godina. Ocijenio je da stariji zaista brinu o zdravlju.

Kaže da nije zabilježeno bolničko liječenje djece. Šeranić je iznio i podatak da je u RS potvrđen korona virus kod 86 djece uzrasta do četiri godine.

Dokle god ne budemo imali vakcinu i lijek, kako kaže, moramo da se pridržavamo mjera.

Potvrdio je još jednom da juče nije bilo testiranja na virus korona kako bi madicinari dobili jedan slobodan dan, a i da bi laboratorije bile adekvanto očišćene.

– Odrađeni su brzi testovi u bolnicama tamo po potrebi – naglasio je Šeranić te istakao da ima dovoljno testova.

Što se tiče sjednice NSRS, Šeranić je rekao da sve dok se poštuju mjere da je izuzetno nizak stepen mogućnosti zaraze u sali NSRS.
Sjednica NSRS treba da bude održana sutra.
Ministar Šeranić je rekao da trenutno ima dovoljan broj bolničkih kreveta i da je moguće dodatno proširiti kapacitete. On je dodao da bolnice između sebe sarađuju i da pacijente smještaju po potrebi.
srpskainfo.com
Podijeli objavu