Korona virus “očistio” rijeke i mora: Delfini su se vratili u Trst

Kada se čovjek skloni, priroda počinje ponovo da diše. Blokade državnih granica, zaustavljanje saobraćaja i karantin imali su neočivan uticaj na životnu sredinu. Osim što su setilitski snimci dokazali da je, od kada je uveden karantin u Kini i Italiji zbog korona virusa, u tim zemljama vazduh čistiji, ribe su se vratile u kanale u Veneciji, a delfini u luku u Trstu.

U napuštenoj luci u Kaljariju pojavla su se dva delfina. Posjetioci koji su se tu našli napravili su snimak, a prije nekoliko dana još jedan takav je stigao i iz Trsta.

Da podsjetimo, pozitivni efekti po našu okolinu koje je stvorilo iznenadno širenje virusa, usporavanje ekonomije, smanjeno putovanje koje je nametnuo karantin, stavio je dramatični čep na konstantno zagađivanje vazduha i životne sredine, a efekti se mogu primetiti širom svijeta.

Prvi primjer smanjenog zagađenja vazguha, uočen je u državi gdje je sve počelo, u Kini. Covid-19 prvi put se pojavio u decembru 2019. godine, kada su zbog karantina putevi ostali prazni, jer niko više nije vozio automobile. U Vuhanu, lokalno stanovništvo zadivljeno je što ponovo vidi čisto plavo nebo, jer je njihov grad 90% vremena prekriven smogom. Kod njih je zagađenje toliko da je opasno po zdravlje.

Podijeli objavu