Kockanje u Srpskoj kontrolisaće neke od „omiljenih“ IT kompanija

Svi priređivači igara na sreću u Republici Srpskoj uskoro će biti uvezani i kontrolisani preko novog Računarskog sistema za nadzor (RAS). Sistem, odnosno softver tek treba da bude izrađen, a Ministarstvo finansija Republike Srpske se potrudilo da za taj milionski posao mogu da konkurišu samo najveći igrači na domaćem tržištu.

Naime, u Pravilniku o tehničkim karakteristikama računarskog sistema se navodi kako RAS može da izradi samo preduzeće registrovano u Republici Srpskoj koje je u posljednjih godinu dana ostvarilo promet od najmanje deset miliona maraka u oblasti izrade i održavanja računarskih sistema.

Na taj način ministarstvo je sve manje IT igrače izbacilo iz trke za ovaj posao, jer samo „Prointer“ i „Lanaco“ mogu da ispune taj uslov, što znači kako će između njih voditi i najveća borba, pod uslovom da budu zainteresovani za nadmetanje.

RAS 1

Preduzeće koje bude odabrano za izradu RAS-a, u narednih deset godina vršiće njegovu nadogradnju i razvoj, povezivanje sa sistemom ministarstva, vršiti obuku za korištenje i sve druge poslove koje se odnose na njegov razvoj i unapređenje.

Nakon to je minstarstvo osmislilo način da kontroliše priređivače, nametnula im je i obavezu da finansiraju održavanje Računarskog sistema za nadzor.

Tako će svi oni plaćati jednokranu naknadu za uključenje na sistem koja će iznositi 300 maraka za svaku kladionicu i po 50 maraka za automat. Nakon toga biće u obavezi mjesečno da plaćaju naknadu od 100 maraka po uplatno-isplatnom mjestu i po 40 maraka za svaki aparat. Po svakom aktivnom igraču u internet igrama, dužni su da plaćaju jednu marku.

Zanimljivo je da odrednica o godišnjim prihodima nije postojala u Pravilniku iz 2019. godine koji je donošenjem novog, prestao da važi.

Šta o tome misle priređivači, moglo se pročitati u saopštenju objavljenom juče u kojem su prozvali Vladu RS da im je nametnula trošak za fiktivnu uslugu koji će ih po njihovoj računici koštati oko 700 maraka mjesečno po uplatnom mjestu.

Prema njihovim tvrdnjama i postojeće softversko rješenje je radilo bez ikakvih problema, pa ne vide nikakav razlog za nametanje novog, osim zavlačenja ruke u njihove džepove.

Njih brine i što će Ministarstvo nadzor dodijeliti samo jednoj kompaniji koja prođe javni poziv čime se, kako tvrde, dodjeljuje monopol jednoj kompaniji koja će ispuniti propisane uslove i iznova se krši zakon i Ustav.

Inače, kada je riječ o Računarskom sistema za nadzor, ministarstvo će preko njega moći da kontroliše svaku marku koju igrači potroše u kladionici ili aparatu.

Portal CAPITAL objavio je ranije da je naprasna promjena Zakona o igrama na sreću u Narodnoj skupštini RS napravila tektonske promjene na stotinama miliona maraka teškom tržištu igara na sreću Republike Srpske.

capital.ba

 

 

Podijeli objavu