Ko se brine za građane, a ko opstruiše budžet?

Iz Gradske uprave poručuju da u ovom trenutku nedostaje oko deset miliona maraka u budžetu, a SNSD negira te tvrdnje…

U Skupštini grada Banjaluka nikada nije dosadno. Inicijativa za gradnju parka kod Delte nije dobila potrebnu podršku odbornika iako je prethodno, nakon nekoliko pokušaja, prošla nadležnu komisiju.

Prevoznici najavljuju poskupljenje karata u gradskom i prigradskom javnom prevozu, većina predvođena SNSD-om traži da grad subvencioniše cijenu karata iz budžeta kako povećanje ne bi, direktno, osjetili građani.

Gradska vlast i odbornici koji nisu dio skupštinske većine koju predvodi SNSD podsjećaju da je većina prepolovila prihode grada od poreza na nepokretnost i tako budžetu grada uskratila četiri miliona maraka.

Ne zaboravljaju da podsjete da je na sličan način spriječeno da grad za nekoliko miliona proda halu u Ramićima italijanskom investitoru koji je bio zainteresovan da ulaže u proizvodnju u Banjaluci. Na taj način budžet je uskraćen za sedam, osam miliona maraka…

Gradski menadžer: Većina sa SNSD-om uskratila budžet za nekoliko miliona KM

Gradski menadžer Bojan Kresojević, za Blink, kaže da je jasno da je većina svojim djelovanjem budžetu uskratila nekoliko miliona i da je u ovom trenutku za normalno funkcionisanje grada neophodno desetak miliona maraka.

BOJAN KRESOJEVIC BLINK 1

Bojan Kresojević, gradski menadžer

– Usvojen je budžet od 170 miliona mraka i tu je, kada je budžet usvajan, uračunato četiri miliona maraka poreza na nepokretnost a što je smanjeno. Mi smo tu kratki za tih četiri miliona. Mogli smo ostvariti prihode od prodaje hale a oni su i to uskratili. Oni su uskratili i redovno održavanje puteva i zelenih površina. Subvencije za prevoz nisu planirane i sad hoćete nešto što je preko okvira od 170 miliona a čak ste i to skratili i prebacili sa nečeg što je neophodno na nešto drugo. Nama u ovom trenutku nedostaje deset miliona maraka – rekao je Bojan Kresojević.

SNSD: Mi smo uvijek na strani građana!

U SNSD-u koji predvodi skupštinsku većinu kao neosnovane odbijaju tvrdnje da su oni krivi što je grad ostao bez nekoliko, budžetom planiranih, miliona.  Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Banjaluci kaže da je SNSD uvijek na strani građana.

VLADO DJAJIC BLINK

Vlado Đajić

– Mi smo uvijek na strani građana i taj porez je da poštedi gradjane. Budžet nikad nije bio veći, rekao je da će biti  besplatan prevoz, nema investicija, grad nikada nije gore izgledao- kaže prvi čovjek banjalučkog SNSD-a.

Takav je stav je, najblaže rečeno, licemjeran ukoliko pitate predstavnike gradske uprave.

– Oni su amandmanima mijenjali sredstva za održavanje grada i sada da nam sa neba padne pet miliona prvo tu treba namirivati – rekao je Bojan Kresojević za BLink.

Odbornik SDS-a, Aleksandar Petković, komentarišući zahtjev prevoznika za poskupljenjem karata rekao je da taj zahtjev, s obzirom na poskupljenje goriva i ugovor koji je sa prevoznicima potpisala prethodna gradska vlast, nije neutemeljen. Što ne znači da je korektan.

Aleksandar Petkovic

Aleksandar Petković

– Jasno je da je gorivo poskupilo, autoprevoznici traže povećanje i tu ima uporišta ali nisu se bunili kada je smanjen porez na nepokretnost što je pogodovalo najbogatijima među kojima su i oni. Ako su plaćali 100 000 maraka ove godine plaćaju 50 000. Gradu Banjaluci su na osnovu ovog poreza uskraćena četiri miliona maraka takozvanog poreza na bogate a da bi grad subvencionisao autoprevoznike zbog poskupljenja naftnih derivata potrebno je, u ovim uslovima, milion i osam stotina hiljada maraka – napisao je Petković na svom FB profilu.

Petković smatra i da poreska politika u Banjaluci i Republici Srpskoj pogoduje bogatima kojima na ovaj način ostaje više novca.

Blink.ba

Podijeli objavu