Kina prvi put od početka pandemije nije prijavila nijedan smrtni slučaj

Vlasti Narodne Republike Kine saopštile su danas da u posljednja 24 sata nisu registrovali niti jedan smrtni slučaj koji bi mogao biti povezan sa virusom korona, prenosi BBC.

Ovo je prvi put od početka borbe sa pandemijom da vlasti ove zemlje nisu prijavile broj umrlih. S druge strane, nacionalno ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u posljednjih 24 sata registrovana 32 nova slučaja, dok je u ponedjeljak prijavljeno 39 novih slučajeva.

Navodno, svi novozaraženi su došli iz inostranstva.

Vijest o prvom danu bez žrtava dolazi u vrijeme kada je Kina pod velikim pritiskom zapadnih zemalja zbog bojazni da tamošnje vlasti zapravo kriju prave brojeve vezane za pandemiju virusa korona.

Zvanični podaci kažu da je u Kini od januara 2019. godine od zaraze virusom korona umrla 3.331 osoba, dok je 81.740 zaraženo, računajući aktivno zaražene, umrle i oporavljene.

Kina postepeno popušta svoje restriktivne mjere iako državne granice ostaju zatvorene za strance. Pojedini građani Vuhana će u srijedu prvi put moći napustiti svoj grad koji je sedmicama bio u najvećem karantinu na svijetu, prenosi Klix.ba

Podijeli objavu