KAO SVJETSKE METROPOLE Konačno izabrano rješenje za “rupu” Banjaluka dobija novi trg i šetalište

Nakon godinu dana pregovora, konačno je izabrano projektno rješenje za lokaciju poznatu kao „rupa“ u centru grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da smo konačno dobili projektno rješenje za famoznu „rupu“ koja je bila loša slika našeg grada.

-Projekat koji će promijeniti izgled centra Banje Luke i dati mu mu poseban pečat. Na ovome smo posvećeno radili više od godinu dana i sada vam predstavljamo rezultate tog rada, kao i to kako je izgledao put od polazne osnove koja je trebala da se desi da nismo preuzeli odgovornost za vođenje grada, pa sve do konačnog projektnog rješenja – poručio je gradonačelnik.

Naglasio je da je plan da svi radovi u potpunosti budu završeni kroz dvije godine, a da ove godine počnu radovi na izgradnji novog hotela Palas nakon 37 godina.

Kako bi išli u korak sa evropskim i svjetskim gradovima, gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom najavila je da mijenja izgled grada u arhitektonskom smislu, što uz rješenje dugogodišnjeg problema „rupe“ uključuje i druge projekte na koje će sugrađani biti ponosni, poput izgradnje novog hotela „Palas“, novog trga sa Centralnim gradskim spomen-obilježjem na mjestu tzv. Krašovog parkinga, te najvećeg gradskog parka.

Tako će budući prostor tzv. „rupe“ kao nova, velika, ambijentalna cjelina sa novom Gospodskom ulicom, šetalištima, zelenilom i objektima – biti nova razglednica grada.

Podsjećamo, odmah po preuzimanju dužnosti prvog čovjeka Banje Luke, gradonačelnik je pokrenuo rješenje i ovog dugogodišnjeg naslijeđenog izazova i nakon godinu dana razgovora sa investitorom sada je konačno stavljena tačka na projektno rješenje za budući izgled prostora između Doma sindikata i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podijeli objavu