Kako stići do posla u VANREDNOJ SITUACIJI: Privrednici da ORGANIZUJU PREVOZ za svoje radnike

Grad Banjaluka je apelovao da privrednici koji rade organizuju ugovoreni prevoz zaposlenih, poštujući mjere zaštite, pojačane higijene u autobusima i ograničavanje maksimalnog broja putnika u autobusima.

S obzirom da je u Banjaluci prije dvije sedmice ukinut javni saobraćaj, kao mjera prevencije u suzbijanju širenja virusa korona, putnici koji i u vanrednoj situaciji moraju ići na posao našli su se u dodatnom problemu.

Pojedini su se sa dolaskom toplijih dana okrenuli biciklizmu, a ima i onih koji su spas potražili od kolega sa automobilima. Znaju da je rizično voziti se zajedno, ali drugog izbora nemaju.

– U cilju sprečavanja daljeg širenja virusa i zaštite života građana, usvojene su mnogobrojne mjere, a jedan dio se odnosi na javni prevoz, kao potencijalno značajno izloženu oblast zarazi. Od 26. marta u cilju sprečavanja daljeg širenja epidemije, javni prevoz putnika na području Grada, gradski i prigradski, ne funkcioniše – precizirali su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Podsjećaju da je Grad apelovao na privredne subjekte koji rade da organizuju ugovoreni prevoz radnika koji bi predstavljao jednu vrstu ,,kontrolisanog prevoza“.

Do sada su im se, preciziraju, direktno ili preko prevoznika obratila četiri privredna subjekta sa zahtjevom za odobrenje trase kretanja autobusa, od čega dva marketa, dok je sa pojedinim privatnicima obavljen razgovor i pojašnjen ovakvav način prevoza putnika.

Iz Privredne komore RS preporučili su privrednicima da ugovore o prevozu radnika zaključe upravo sa preduzećima koja su i do sada obavljala gradsko-prigradski prevoz na teritoriji grada i koji zbog ukidanja redovnog saobraćaja imaju slobodne kapacitete.

U „Autoprevozu“ kažu da su ih iz pojedinih firmi zvali prije desetak dana i raspitivali se o mogućem prevozu, ali bez konkretnih dogovora.

Oni za sada samo voze koridorsku rutu linije 17 i besplatne linije za zdravstvene i radnike MUP-a.

– Otvoreni smo za sve potrebe, privednici mogu da se obrate, imamo  kapacitet, sva vozila su ispravna. Deo naših ljudi radi, ostali vozači su na godišnjem odmoru i spremni su čim bude bilo potrebe za ugovorenim prevozom – ističe direktor Dejan Mijić.

Napominje da su prevoznici još od februara pogođeni epidemiološkom situacijom kada su uvedena brojna ograničenja kretanja na međunarodnom nivou, a potom do gradsko-prigradskog.

U „Čistoći“ koja svakodnevno brine o higijeni grada, uspjeli su, kažu, riješiti prevoz svojih radnika koji žive na svim krajevima grada.

– Morali smo da nađemo rješenje kada je ukinut javni prevoz i omogućimo im da dođu svaki dan na posao. Organizovali smo prevoz po reonima, a raspodjelili smo i službena vozila tako da naši radnici jedni druge odvoze. Snalazimo se, jer nije jednostavna situacija a ne možemo stati sa radom – objasnio je nedavno direktor Aleksandar Bajić.

Podsjetimo da je Grad Banjaluka obezbijedio besplatan prevoz za radnike Univerzitetsko-kliničkog centra i Doma zdravlja, kao i za pripadnike MUP-a, iz šest pravaca, kao i besplatan „koridorski prevoz“ na linijama 1, 17 i 17A do UKC, sa osam polazaka u toku dana.

Prevoz za medicinare i policiju

Trenutno u gradu funkcioniše ugovoreni prevoz za medicinare i policiju, uz posebno izdate potvrde o zaposlenju i zaštitnu opremu, i pojačanu higijenu u autobusima. Prevoz je organizovan iz šest pravaca:

  • Trn – Zalužani – Kuljani – povratak u Zalužane – Derviši – Lazarevo – Centar – Paprikovac, sa polascima iz Trna u 5:30, 14:00 i 17:30; i sa Paprikovca u 7:30, 15:15 i 19:30;
  • Šargovac – Drakulić –do Motika – iz smera Motika do žutih zgrada – u Majevičku ulicu – Paprikovac, sa polascima iz Šargovca u 5:45, 14:15 i 17:45, i sa Paprikovca u 7:30, 15:15 i 19:30;
  • Debeljaci – Vrbanja – Zeleni vir – povratak ka gradu – skretanje u Vladislava Skarića do mosta u Česmi – povratak nazad ulicom V. Skarića – Ada – Borik – Centar – Paprikovac, sa polacima iz Debeljaka u 5:40, 14:20 i 17:40; i sa Paprikovca 7:30, 15:15 i 19:30.
  • Kola –Šamare – Krupa na Vrbasu – levom obalom Vrbasa – Paprikovac, polasci iz Kola u 5:20, 14 i 17:20; i sa Paprikovca 7:30, 15:15 i 19:30.
  • Borkovići – Bistrica – Saračica – Lauš – Paprikovac, polasci iz Borkovića u 5:30, 14:15 i 18:30; i sa Paprikovca 7:30, 15:15 i 19:30.
  • Gornja Piskavica – Donja Piskavica – Omarska – Lamovita – Mišin Han – Ramići – Paprikovac, polasci iz G. Piskavice u pet, 13:30 i 17:00, i sa Paprikovca 7:30, 15:15 i 19:30 časova.
  • (Srpskainfo)
Podijeli objavu